Låt oss göra nåt för unga tjejers psykiska hälsa

Många unga tjejer mår dåligt i dag. Kanske är det just du som kan och kommer att göra skillnad?

Många unga tjejer mår dåligt i dag. Kanske är det just du som kan och kommer att göra skillnad?

Foto: NTB/TT

Insändare2024-03-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Jag har lärt känna mig själv bättre eftersom man tar upp ämnen man inte pratar så mycket om annars…”

“En trygg plats”

“Insett att jag inte är ensam om att kämpa”

Detta är några av citaten från deltagare i JUNi-grupper som i dag finns över hela Sverige. Psykisk (o)hälsa är något mycket aktuellt idag, inte minst bland unga tjejer. För den drabbade känns det ofta ensamt och hopplöst, för personer runtomkring kan det kännas svårt att veta hur man kan stötta och finnas där.

I dag, på internationella kvinnodagen, vill jag därför lyfta att du kan vara med och göra skillnad på det här området. Vi behöver se en förändring där unga tjejer inte lämnas ensamma med sina besvär utan får mötas och stötta varandra. På JUNi har vi därför tagit fram ett material som gör att man utan formell utbildning inom området ändå kan bidra mycket. Materialet används i dag av skolor, föreningar, sportklubbar med flera, och heter “Jag är, Jag kan, Jag vågar”.

Det är så många fantastiska tjejer där ute som i sin ensamhet kämpar med sitt mående. Låt oss tänka på dem denna kvinnodag och kanske är du en av dem som ska engagera dig i frågan och bidra till en förändring i din förening, familj, idrottslag, skola eller andra sammanhang.

Låt oss göra något tillsammans för unga tjejers psykiska hälsa!

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om JUNi, och läs mer på www.juni.info