Låt oss ha fortsatt tillgång till gångstråket

Insändarskribenterna är oroliga att allmänheten kommer att nekas tillträde till gångstråket upp på Långberget.

Insändarskribenterna är oroliga att allmänheten kommer att nekas tillträde till gångstråket upp på Långberget.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-04-08 07:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Benningeområdet vid Långberget i Strängnäs har det bedrivits skolverksamhet sedan 1908. Minst lika länge har det funnits ett gångstråk genom Benninge upp till toppen av Långberget och ner på andra sidan.

Sedan 2008 hyr Europaskolan Rogge lokalerna på Benninge. Roggeskolans första rektor skickade ut ett brev till de som bor nära skolan och berättade att de ville ha ett gott och nära samarbete med grannarna. År 2021 hände dock något. Nuvarande rektor började jaga bort pensionärer, föräldrar med barnvagn, motionärer med flera när de skulle gå upp till Långberget via det gamla gångstråket. Även elever och personal har börjat avvisa Strängnäsbor.

Detta är det enda naturliga gångstråket som leder upp till ett av Strängnäs mest centrala frilufts- och rekreationsområde från Ulfhällssidan. Rektorn har dessutom satt upp skyltar om att obehöriga inte får beträda gångstråket. Är det lagligt?

Enligt rektorn har elever på skolan fått stryk av ungdomar som har kommit ner till skolan via Långberget. Vi undrar varför fredliga Strängnäsbor som vill komma upp till Långberget via gångstråket skulle innebära något problem för skolans verksamhet? Det är nog inga lämmeltåg som passerar gångstråket upp till Långberget om dagarna. Dessutom borde det bara höja säkerheten att flera vuxna passerar och rör sig i området. 

I Strengnäs Tidning den 21 mars i år kunde vi läsa att kommunen planerar att låta Europaskolan Rogge köpa lokalerna som de i dag hyr och hyra ut marken till dem. Detta kan vara en början till att ge bort kontrollen på området till en mäktig privat aktör. Benninge ligger i en av Strängnäs gröna lungor och är dessutom en mycket attraktiv tomt. När politiker hanterar frågan rörande denna gröna oas skall de tänka långsiktigt. Det gör de knappast nu. 

Europaskolans mäktiga man Johan H Larsson, tidigare kommunalråd för Moderaterna, säger till tidningen att han har jobbat länge för det här. Det tror vi alldeles säkert. Vår oro att är att det inte kommer att stanna här. En i fastighetsbolagets styrelse säger att hen tror att om 20 år när kommunen eventuellt vill köpa tillbaka fastigheterna kommer priset att vara så högt att kommunen kommer att välja att sälja marken till Europaskolan istället. Moderaterna och Socialdemokraterna har en kompakt majoritet och ingen debatt kring Benningefrågan har förekommit innan vi fick läsa om detta i tidningen. Det om något är oroväckande. 

För kommande generationers skull, sälj inte ut Benninge! Renovera fastigheterna och hyr ut dem till nuvarande hyresgäster, Roggeskolan, på långtidskontrakt. Låt framtidens Strängnäsbor få behålla rådigheten över Benningeområdet och Långberget! Om det nu skulle bli så eländigt att majoriteten väljer att sälja fastigheterna och hyra ut tomträtten vid Benninge får vi hoppas att de samtidigt ser till att skydda tillgängligheten till gångstråket för allmänheten genom ett servitut eller något annat som garanterar detta.