Låt oss slippa få höra att "det var oväntat"

Rysslands president Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Sergei Karpukhin (AP/TT)

Insändare2024-01-30 19:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 februari 2022 deklarerade president Putin att en "militär specialoperation" inletts mot Ukraina. Medan krigsmullret tilltog krävde han garantier för att Ukraina aldrig ska bli medlem av Nato. Om Putin har fler mål med den invasion som inleddes framgick inte omedelbart. 

Redan i december 2021 hade USA öppet gått ut och varnat för att Ryssland förbereder ett storskaligt anfall mot Ukraina. Men den svenska regeringen gjorde en annan bedömning och förvånades av anfallet. Vår utrikesminister Ann Linde anklagade USA:s utrikesminister för falsarier. "Att det blev så här omfattande, omedelbart, det måste jag säga var oväntat", sa utrikesminister Ann Linde.

I efterhand beskriver Ann Linde hur man på regeringskansliet inte kunde tänka sig att Vladimir Putin skulle gå så långt. Vi trodde inte att han skulle vara så huvudlös. I det här läget lyckades underrättelsetjänsten Must inte fånga Rysslands och Vladimir Putins intentioner. 

I en intervju i juni 2023 sa Putin att Rysslands specialoperation i Ukraina fortfarande är av högsta prioritet. Det är det första jag tänker på då jag stiger upp, och det sista jag tänker på innan jag går och lägger mig, sa Putin. 

Efterspelet känner vi till och i Sälen uppgavs att ”det kan bli krig”. Det förefaller som om underrättelsetjänsten och regeringen bedömt att vi kan utsättas för it-attacker eller möjligen militära konflikter.

Årets budskap från Sälen om risken för krigshandlingar visar att både överbefälhavaren och regeringen utgår ifrån att Putin verkligen är så huvudlös att svenskarna kan bli utsatta för utebliven elektricitet med dess följder, it-attacker, sabotage, militära operationer. Så vanliga företeelser som brist på toaletter, värme, en kall spis, kommunikationer etcetera är tankeväckande.

Nu ifrågasätter många de åtgärder som planeras i syfte att förbereda oss för oroligheter. Vissa anser att vår demokrati är satt ur spel, vissa organisationer sägs inte få delta i debatten och andra talar om censur och vissa vill inte delta i försvaret av landet. 

I vår demokrati kan vi ännu välja våra folkvalda, vi kan kräva av dem att förbereda/skydda oss från oroligheter, sabotage eller krig. 
”Att det blev så här omfattande var oväntat” sade utrikesminister Ann Linde 2022 när Putin började sin specialoperation. Lås oss slippa att få höra de orden från vår regering igen om vårt land blir utsatt.

Och låt oss som medborgare vara försiktiga, det psykologiska anfallet med meddelanden och åtgärder av olika slag som saknar grund eller är vilseledande skapar oro.