Lätt att tro att man själv syns lika bra

Mörkt klädda gångtrafikanter smälter in i asfalten och syns inte för bilisterna. Det löser man enkelt med en reflex.

Mörkt klädda gångtrafikanter smälter in i asfalten och syns inte för bilisterna. Det löser man enkelt med en reflex.

Foto: Fredrik Varfjell

Insändare2023-01-16 07:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag åkte hem i bil häromkvällen vid 16-tiden. Det var redan kolsvart ute och det fanns många gångtrafikanter, men bara en hade reflex. Dom övriga var mycket svåra att se. Då tänkte jag, jag måste göra något för att människor ska förstå faran och hur lätt den är avhjälpt. 

När man går över ett övergångsställe i mörker ser man alltid bilarnas ljus väldigt klart. Därför är det lätt att tro att man själv syns lika bra, vilket inte alls är säkert. Det beror på fysikens lagar. När bilens ljus lyser på den svarta asfalten är det mycket liten del av ljuset som reflekteras tillbaka. Om då en mörkklädd person går över vägen, med kläder i ungefär samma färg som asfalten, så kommer samma mängd ljus att reflekteras från personen, som från gatan. Resultatet blir att personen smälter in i gatan och "inte finns".

Det här är lätt att åtgärda. Det räcker att ha någonting på sig som är ljusare än asfalten för att man skall synas i kontrast med asfalten. Överlägset bäst är dock reflex. Förutom att reflektera mer ljus än asfalten är den konstruerad för att återge mer ljus än sin egen färg.
Därför syns den på mycket långt håll, minst 50 meter och ger föraren gott om tid att bromsa. 

Många har dålig erfarenhet och tycker det är krångligt med reflex, och kanske lite töntigt. I┣dag finns det reflexer som är som en liten rulle som man kan ha i fickan och sätta på när det behövs. Det är ett metallband som snor sig själv runt arm eller ben. Finns överallt. 

Använd reflex för din egen skull, och för att ingen skall behöva köra på dig!