"Lätthäkten" skulle förhindra nya brott

Jag är övertygad om att den mängdbrottslighet som drabbar oss vanliga medborgare skulle sjunka drastiskt om man kunde hålla de s.k. ”gråtjyvarna” i ett ”lätthäkte”, skriver Jan Malmkvist.

Jag är övertygad om att den mängdbrottslighet som drabbar oss vanliga medborgare skulle sjunka drastiskt om man kunde hålla de s.k. ”gråtjyvarna” i ett ”lätthäkte”, skriver Jan Malmkvist.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-06-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på till signaturen "Rösta till förändring" publicerad den 17/6.

I Tyskland på 30-talet fanns det ett parti som gav judarna skulden för allt som var dåligt. Nu har vi i Sverige ett parti som har vidgat begreppen och ger alla invandrare skulden för allt som är dåligt.

Jag är gammal pensionär och delar inte det synsättet. Min uppfattning är att vi klara oss inte utan alla duktiga invandrare, läkare, sjuksköterskor, busschaufförer, lärare, listan kan bli lång.

Tyvärr finns det även kriminella bland alla människor som söker sig hit och fler av dessa borde utvisas. Vi har lagar som fastställer vilka brott som ger utvisning där tycker jag att man borde se över kriterierna. En ”yrkeskriminell” som begår upprepade mindre brott borde också kunna utvisas och de som utvisas borde få scannas av för att försvåra för dem att ta sig in i landet igen.

Jag skulle önska någon typ av ”lätthäkten” där vaneförbrytarna skulle placeras i väntan på att domen vinner laga kraft och tiden där räknas av från straffet. Om någon blir frikänd av hovrätten utgår det ersättning på samma sätt som för de som suttit häktade utan orsak. 

Ett sådant alternativ skulle hindra massor av brott eftersom de inte kan begå nya brott i väntan på plats i fängelse. Jag anser också att för de yrkeskriminella skulle det införas omvänd straffrabatt. Ett brott som ger till exempel två månaders fängelse skulle dubblas efter 3:e domen och så vidare.

 Jag är övertygad om att den mängdbrottslighet som drabbar oss vanliga medborgare skulle sjunka drastiskt om man kunde hålla de s.k. ”gråtjyvarna” i ett ”lätthäkte” där de i princip skulle förvaras innan de får tid att begå nya brott.

Nu när det inte finns plats någonstans under lång tid så fortsätter de att begå nya brott som drabbar någon och när de sedan ska dömas igen ”bakas” det nya brottet in i den tidigare domen.

Min uppfattning om ett häkte i Eskilstuna grundar sig på att jag tycker att polisen behöver sin tid för att göra bra utredningar. En resa tur och retur häktet Nyköping ger en restid på tre timmar och varje utredare kanske måste göra en eller flera resor i veckan, slöseri med viktig arbetstid.