Svar på Rolf Walterssons insändare "Vart tog skrivelserna om danslinjen vägen?".
Det är viktigt att hålla sig till fakta så att vi kan föra en saklig debatt och speciellt viktigt är det i sammanhang som detta som rör beslutsfattande och ansvarsutkrävande. I detta fall finns tydlig information som visar att alla relevanta skrivelser och underlag fanns tillgängliga för nämndens ledamöter inför beslutet om dansutbildningen. Att hävda motsatsen är missvisande.
För att förtydliga:
- Skrivelsen från Göteborgs universitet och Stockholms konstnärliga högskola fanns tillgänglig för nämndens ledamöter den 7 juni i filen "04.5 Information inför beslut – dansinriktningen" på sidan 3.
- Skrivelsen från föreningen Mer dans åt folket var tillgänglig för nämndens ledamöter från den 5 juni i filen "04.4 Samlingshandling inkomna synpunkter” på sidorna 26-28.
- Dessutom hade nämnden tillgång till skrivelsen från danslärarna vid S:t Eskils gymnasium från den 7 juni, inklusive den detaljerade bilagan "Dans- och Cirkusutredning" på sidorna 1-20.
Samtliga dokument som nämns i insändaren ”Vart tog skrivelserna om danslinjen vägen?” var alltså tillgängliga för alla ledamöter via deras läsplattor i god tid innan det aktuella nämndsammanträdet.
Dokumenten innehöll information från olika instanser och ur olika perspektiv angående dansutbildningen. Det finns även tydliga indikatorer på att det låga söktrycket till utbildningen har varit en känd faktor under en längre tid, vilket också påverkade beslutet. Det är inte ansvarsfullt att lägga skattemedel på utbildningar som ungdomarna inte vill gå.
Estetiska programmet med inriktning dans hade fem antagna elever inför läsåret 2022/2023 och tre elever inför 2023/2024. Jag förstår att frågan väcker starka känslor, men låt oss diskutera på saklig och korrekt grund så att vi kan arbeta framåt och göra det bästa möjliga för ungdomarna och kunna erbjuda bra och relevanta utbildningar.