Liberalerna har inga svar om skolorna

David Aronsson (V) replikerar på Sofia Könberg (L).

David Aronsson (V) replikerar på Sofia Könberg (L).

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-07-03 20:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Sofia Könberg (L).

När jag läser Sofia Könbergs svar blir jag inte klokare över Liberalernas lösningar för skolorna i Strängnäs, mer än att allt visst ska bli bättre.

Segregationen skapad av det fria skolvalet är problemet i skolan i dag. Det framgår tydligt av Skolverkets underlag och allt fler politiker har förstått det. Trots att det är en grundläggande faktor i dagens skola så har Könberg gång på gång i debatten framfört att det mest bara är att skylla på eleverna.

Det enda kommunen kan möta segregationen med är kompetent personal i rätt antal. Det kostar pengar med fler lärare/mindre grupper och stödpersonal, liksom för högre löner för att locka kompetens. Pengar som då behöver riktas rätt.

Vänsterpartiet föreslog en ökning av skolbudgeten som motsvarar hela miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och kulturnämnden tillsammans, eller en halv teknik- och fritidsnämnd. I vårt förslag står skolan för 44 procent av kommunens kostnader, även relativt små kostnadsökningar blir då stora pengar. En skattehöjning behövdes framöver för att få ihop det.

Eftersom de rödgröna partierna vinner nästa val så behövs höjningen inte när vi väl är där, då ökar statens bidrag till kommunerna. Det är däremot ett seriöst oppositionsarbete att utgå från de faktorer som kommunen kan påverka.

Liberalerna känner sig utpekade, men jag kritiserade även Socialdemokraterna och Moderaterna för en budgetplan som varje år minskar skolans budgetutrymme trots att underlaget tvärtom pekar på ökande behov.

Vi vill rikta ännu mer pengar till skolor med större behov. Liberalerna har inget svar på det, varken i sitt förslag eller i Könbergs replik.