Livet är okränkbart!

Vi har med våra lagar satt en tydlig gräns som står för att livet är okränkbart, skriver Anna-Karin Adèrn.

Vi har med våra lagar satt en tydlig gräns som står för att livet är okränkbart, skriver Anna-Karin Adèrn.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-01-25 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett föredöme som har förbud mot dödsstraff, tortyr och annan kränkande behandling. Sverige har också bevarat freden under en lång tid. Vi har med våra lagar satt en tydlig gräns som står för att livet är okränkbart. Här behöver vi utöva påtryckningar, bland annat genom FN, på andra länder så att detta blir den fredliga normen över hela världen. 

Läste med stor sorg i hjärtat att Björn Natthiko Lindeblad är död, en man som gjort mycket gott. Därefter blev jag chockad och förfärad när jag sedan läste att det skett på grund av aktiv dödshjälp. Han som till och med uttryckligen beskrivit i sin bok att han önskade dö en naturlig död. Aktiv dödshjälp som är förbjudet enligt svensk lag. Corona, precis som andra krig, skadar vår medmänsklighet, värdighet och moral och brytar ner normer och värdering på ett kusligt sätt. 

Krig bryter ner vår demokrati. Mycket talar för att de som utför den aktiva dödshjälpen är hotade och tvingade. Det brukar finns dem som håller sig lite undangömda för att aldrig själva riskera att få skulden för brotten som styr, organiserar och hotar. Naturligtvis ska det göras en ordentligt utredning. 

Begreppet ”aktiv dödshjälp”. Är det fler än jag som reagerar på hur sjukt det är? En förvrängning av ordet ”mord”, omvandlat till medicinsk terminologi. Ytterligare ett sätt att smutskasta och förstöra vår sjukvård som på så många sätt är bra. Vårdpersonal måste skyddas. De är godhjärtade och lojala personer, ofta med en hög kompetens som vill hjälpa andra men som utnyttjas på ett hänsynslöst sätt!