Livets källa har sinat även vid Bellmansplan

En torrlagd och grå betongöken. Så beskriver Rolf Waltersson den vattenlösa plaskdammen i Brunnsbacken.

En torrlagd och grå betongöken. Så beskriver Rolf Waltersson den vattenlösa plaskdammen i Brunnsbacken.

Foto: Rolf Waltersson

Insändare2024-06-17 20:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter flera insändare i Eskilstuna-Kuriren, och en nyhetsartikel nyligen, borde nu ansvariga vid kommunen fått upp ögonen för vattenspelet i Nyfors centrum som varit ur funktion flera år. Tänker kommunen sätta igång vattenspelet igen? Gör man inte det borde man i alla fall förklara varför man inte gör något.

Men det är inte bara i Nyfors livets källa har sinat. Samma sak är det vid Bellmansplan i Brunnsbacken. Där finns en kombinerad plaskdamm och fontän som varit ur funktion under många år.

Plaskdammen är cirka 7x7 meter och 15-20 centimeter djup. Perfekt för ungarna att plaska och leka i under varma sommardagar. Dessutom är det livgivande för både kropp och själ att lyssna till porlande vatten.

Mitt i dammen finns ett brett munstycke där det tidigare sprutade en bred vattenstråle.

Men i stället för att vara en oas, en ”livets källa”, mellan de höga betonghusen, är nu fontänen och plaskdammen bara en torrlagd och grå betongöken.

undefined
Här sprutade det tidigare upp vatten, skriver Rolf Waltersson.

När jag var där för att fotografera var det 27 grader och gassande hett mellan husen. Jag pratade med några ungdomar som sparkade boll på planen intill. De sa att de aldrig sett något vatten i dammen eller någon fontän i funktion.

I det här fallet är det kommunens fastighetsbolag Kfast som har ansvaret. Boende i området har gjort flera felanmälningar till Kfast. Men utan resultat. Ingenting händer.

Så jag frågar nu om Kfast har för avsikt att sätta fart på vattnet igen, så att det åter blir den lilla oas, den ”livets källa”, den en gång var?

Kfast har i alla fall varit på plats, för sittbänkarna har renoverats med nya brädor. Men de fyra betongrören som är fyllda med jord, ett i varje hörn av plaskdammen, saknar blommor, för jag antar att de är avsedda för blomsterprydnad?

undefined
Här är det tänkt att det ska kunna vara vatten. Men det är det inte.