Livets kÀlla har sinat Àven vid Bellmansplan

En torrlagd och grÄ betongöken. SÄ beskriver Rolf Waltersson den vattenlösa plaskdammen i Brunnsbacken.

En torrlagd och grÄ betongöken. SÄ beskriver Rolf Waltersson den vattenlösa plaskdammen i Brunnsbacken.

Foto: Rolf Waltersson

InsÀndare2024-06-17 20:03
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Efter flera insÀndare i Eskilstuna-Kuriren, och en nyhetsartikel nyligen, borde nu ansvariga vid kommunen fÄtt upp ögonen för vattenspelet i Nyfors centrum som varit ur funktion flera Är. TÀnker kommunen sÀtta igÄng vattenspelet igen? Gör man inte det borde man i alla fall förklara varför man inte gör nÄgot.

Men det Àr inte bara i Nyfors livets kÀlla har sinat. Samma sak Àr det vid Bellmansplan i Brunnsbacken. DÀr finns en kombinerad plaskdamm och fontÀn som varit ur funktion under mÄnga Är.

Plaskdammen Àr cirka 7x7 meter och 15-20 centimeter djup. Perfekt för ungarna att plaska och leka i under varma sommardagar. Dessutom Àr det livgivande för bÄde kropp och sjÀl att lyssna till porlande vatten.

Mitt i dammen finns ett brett munstycke dÀr det tidigare sprutade en bred vattenstrÄle.

Men i stĂ€llet för att vara en oas, en ”livets kĂ€lla”, mellan de höga betonghusen, Ă€r nu fontĂ€nen och plaskdammen bara en torrlagd och grĂ„ betongöken.

undefined
HĂ€r sprutade det tidigare upp vatten, skriver Rolf Waltersson.

NÀr jag var dÀr för att fotografera var det 27 grader och gassande hett mellan husen. Jag pratade med nÄgra ungdomar som sparkade boll pÄ planen intill. De sa att de aldrig sett nÄgot vatten i dammen eller nÄgon fontÀn i funktion.

I det hÀr fallet Àr det kommunens fastighetsbolag Kfast som har ansvaret. Boende i omrÄdet har gjort flera felanmÀlningar till Kfast. Men utan resultat. Ingenting hÀnder.

SĂ„ jag frĂ„gar nu om Kfast har för avsikt att sĂ€tta fart pĂ„ vattnet igen, sĂ„ att det Ă„ter blir den lilla oas, den ”livets kĂ€lla”, den en gĂ„ng var?

Kfast har i alla fall varit pÄ plats, för sittbÀnkarna har renoverats med nya brÀdor. Men de fyra betongrören som Àr fyllda med jord, ett i varje hörn av plaskdammen, saknar blommor, för jag antar att de Àr avsedda för blomsterprydnad?

undefined
HÀr Àr det tÀnkt att det ska kunna vara vatten. Men det Àr det inte.