Livsviktigt att brev kommer fram i tid

"Missnöjd och ledsen postmottagare" höll på att missa en livsviktig canceroperation på grund av Postnords långsamma utdelning.

"Missnöjd och ledsen postmottagare" höll på att missa en livsviktig canceroperation på grund av Postnords långsamma utdelning.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2022-02-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Postnord meddelar i helsidesannonser att utdelning av post nu sker varannan dag. Varannan vecka måndag, onsdag, fredag och veckan därpå tisdag, torsdag.

Jag är för min del djupt missnöjd med den ordningen. Motiveringen Postnord använder är att de flesta vill ha sina paket snabbare, så den utdelningen sker varje dag. En mycket märklig prioritering.

Jag vill gärna illustrera konsekvenserna av utdelningsrutinerna med min egen erfarenhet. Jag har väntat på en kallelse från Akademiska sjukhuset i Uppsala till en för mig livsviktig canceroperation.

Enligt uppgift har kallelsen skickats från Uppsala tisdag den 8 februari. Kallelsen delades ut i min brevlåda måndag den 14 februari.  Kallelsen anger att min operation ska ske torsdag den 17/2 och att jag ska infinna mig 06.30 för operation. Jag uppmanas därför att boka plats på patienthotell för natten mellan 16–17/2 och ordna med resa från min hemort, Eskilstuna, till Uppsala via sjukresa.

Patienthotellet är fullbokat och resesamordnaren behöver tre dagar på sig för att ha möjlighet att arrangera min resa.

Ja, vad gör man? Min fortsatta överlevnad är beroende av att jag lyckas ta mig fram till Uppsala och den planerade operationen. Jag känner för min del att det nog är mer väsentligt att brevet med min kallelse kommer fram i tid än om ett av mig beställt paket kommer en eller annan dag förr eller senare.

För cirka fem år sedan var min man och jag på semester på Kap Verde. Vi fick då veta att där har man ingen utdelning av post överhuvudtaget. Var och en får istället uppsöka postkontoret och efterfråga sin post. Vi tyckte väl då att det var lite komiskt. Nu tycks det vara dit vi är på väg även i Sverige.

Jag anser att Postnord borde ompröva sitt beslut om vilka försändelser som är prioriterade.