Logistikparken i Kjula – en ny giftskandal?

Skribenterna känner oro kring utvecklingen i logistikparken i Kjula utanför Eskilstuna. Arkivbild.

Skribenterna känner oro kring utvecklingen i logistikparken i Kjula utanför Eskilstuna. Arkivbild.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-08-14 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många har reagerat på etableringen av Senior Material och dess historiskt stora utsläpp av metylenklorid. Men ju mer vi gräver, desto mer hittar vi.

Företaget Rockwool, tillverkare av stenullsisolering, har köpt mark vid Kjula logistikpark och planerar att vara i drift under 2027. Den toppmoderna produktionsanläggningen förväntas skapa 120 nya arbetstillfällen och årligen producera 100 000 ton brandsäker, högpresterande och återvinningsbar stenullsisolering. Detta gör den till världens största, elektriska smältugn.

Det intressanta är att det följer samma mönster som hanteringen kring Senior Material. Platsen där företaget Rockwool vill bygga sin stenullsfabrik, i Kjula utanför Eskilstuna, ifrågasätts nämligen av Länsstyrelsen. Jörgen Johansson från Länsstyrelsen påtalar att den teknik som bäst skulle kunna rena utsläppsluften från fabriken, inte kan användas på tomten i Kjula.

Dispensen för utsläpp för Rockwool har inte beslutats ännu utan ligger för prövning hos Mark- och miljödomstolen. Trots detta så är marken sålts och företaget har valt att påbörja byggnation. Verksamhetsstart planeras till 2027.

Ytterligare en verksamhet som är i pipeline är den stora biogasanläggning som planeras till Kjula. Eskilstuna Biogas omfattas av Seveso och ska hantera explosiv gas.

Är Kjulas invånare medvetna om att Senior Materials utsläpp framförallt blåser åt Kjula som ligger i nordost? Samt att de kommer ha Rockwool på sin andra sida, och en fabrik som hanterar explosiv gas ett stenkast bort? Bönderna har reagerat och känner oro, men ingen får gehör.

Det oroväckande med dessa gifter är att vi eventuellt kan räkna ut vad varje etablering innebär, men hur fungerar det när vi utsätts för många olika giftutsläpp? Det är samma princip som när vi får ett läkemedel. Vi vet hur ett läkemedel kan påverka, men inte vad händer när vi få tio olika läkemedel som integrerar med varandra. Denna cocktail har påvisats väldigt negativ i länder som exempelvis Kina.

Bakom dessa affärer står Socialdemokraterna och Moderaterna, och det skrämmande är att det följer samma mönster. Kunniga experter och myndigheter ignoreras och larm och säkerhetsfrågor viftas bort.

Nya etableringar kan absolut vara av godo och bidra till många arbeten, men inte på bekostnad av vår miljö och kommande generationer.

Vi behöver ställa hårda krav på rening av utsläpp och att vi tillsammans går i fronten för mer miljövänliga och hälsosamma tekniker.