Lösning på gång med skyddsglas på bussarna

Från och med måndag 25/1 öppnar vi också våra biljett-validatorer i mitten av bussarna. Skriver Johan Tollén, kommunikatör, kollektivtrafik, Region Sörmland.

Från och med måndag 25/1 öppnar vi också våra biljett-validatorer i mitten av bussarna. Skriver Johan Tollén, kommunikatör, kollektivtrafik, Region Sörmland.

Foto: Tommy Winterskiöld

Insändare2021-01-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Trängsel på lokalbussar – risk för smittspridning" publicerad 20:e januari.

Hej!
Ända sedan pandemin började har vi strävat efter att få till just den skyddslösningen med skyddsglas framme vid förarna som du efterlyser för att kunna öppna framdörrarna. Vägen dit har varit lång eftersom dessa måste godkännas av flera instanser utifrån smittskydds- och trafiksäkerhetsperspektiv. Det är först nu som de första lösningarna börjat tas i bruk på ett fåtal orter i Sverige. Vi hoppas och arbetar fortfarande för att vi snart kan få en lösning godkänd här. 

Vi har inga som helst möjligheter att fysiskt hindra folk från att kliva på bussen. Enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens linje är det viktigt att bussarna är öppna för de som verkligen behöver resa, alltså för resenärer som du. Det vi kan göra är att erbjuda fullt trafikutbud och uppmana resenärer att undvika onödiga resor. Det har vi också gjort sedan i våras och fortsätter att göra även framöver. Inte minst med speciellt riktade insatser mot skolungdomar.  

Ditt påstående att vi inte kontrollerar biljetterna är direkt felaktigt. Våra kontrollanter jobbar på precis som vanligt, även om de av förklarliga skäl inte kan kontrollera varenda avgång i hela länet. Från och med måndag 25/1 öppnar vi också våra biljett-validatorer i mitten av bussarna.