LSS fungerar inte på rätt sätt

Vi får aldrig glömma att det är brukarens fokus vi måste ha, skriver signaturen Lärare i sin insändare om hus LSS fungerar.

Vi får aldrig glömma att det är brukarens fokus vi måste ha, skriver signaturen Lärare i sin insändare om hus LSS fungerar.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2023-10-12 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir bestört när jag få höra att personer, i detta fall barn och ungdomar, som är berättigade till insatser från LSS inte längre kan ha både personlig assistans och insats på till exempel ett korttidsboende. Naturligtvis inte båda samtidigt men att kunna få kombinera.
Jag förstår att som förälder får man antingen personlig assistans beviljad vilket innebär att man kan anlita kommunen, ett personligt assistansbolag för att få hjälp. Man kan ta timmar själv som förälder eller anlita assistenter. Tar förälder själv timmarna så ligger samma jobb som tidigare på föräldern med skillnad att den får betalt. Är det en förälder som inte har ett skyddsnät kring sig blir den lika trött som innan och jag kan inte se vilken fördel barnet/ungdomen då får av beslutet kring personlig assistans? Det är ju ändå brukaren som detta ska komma till gagn. Om man kunde få välja att avstå vissa assistanstimmar och barnet/ungdomen fick vara på ett väl fungerande korttidshem så finns chansen att förälder kan återhämta sig och orka med situationen som assistent i hemmet övrig tid betydligt bättre. 
Vi får aldrig glömma att det är brukarens fokus vi måste ha, och många av de barn/ungdomar jag träffar på har inte förmågan att säga, protestera för sig själva i sin situation.
Så min åsikt är att återigen införa att kunna ha personlig assistans och kortidsboende i samma beslut. Sedan vet jag att det i slutändan är vårdnadshavaren som väljer om man använder sig av korttidshem. 

Lärare