M-C-L-K i dåvarande Alliansen är oansvariga

Corronakommisonen anser att både nuvarande och tidigare regeringar bär ansvaret för att skyddandet av de äldre mot covid-19 har misslyckats. Skriver Gösta Johnsson.

Corronakommisonen anser att både nuvarande och tidigare regeringar bär ansvaret för att skyddandet av de äldre mot covid-19 har misslyckats. Skriver Gösta Johnsson.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-12-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.


M-C-L-K i dåvarande Alliansen är oansvariga. Partierna svär sig fria från ansvar avseende bristerna inom äldreomsorgen. Corronakommisonen anser att både nuvarande och tidigare regeringar bär ansvaret för att skyddandet av de äldre mot covid-19 har misslyckats men det vill inte M-C-L-K ta ansvar för utan skyller allt på nuvarande regering. 

Det skedde stora nedskärningar och privatiseringar inom äldreomsorgen 2006-2014 som den nuvarande regeringen ärvt. Dessutom har M-KD med stöd av SD röstat fram två egna budgetar som också bidragit till mindre pengar i välfärden men det vill inte Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmy Åkesson prata om.

På en direkt fråga av SVT svarade Ulf Kristersson att citat ”Moderatstyrda regioner och kommuner har inte något ansvar för brister inom äldreomsorgen? Det är strukturella problem på nationell nivå som är problemet” Beträffande Moderaterna ansvar svarar han att de satt i regering 1996 vilket inte är sant, Bildt 1991-1994? Ulf Kristersson var socialborgarråd i Stockholms Stad 2006 den kommun i Sverige som drabbats värst av covid-19 på grund av misslyckandet i äldreomsorgen? 2010-2014 var Ulf Kristersson Socialförsäkringsminister i regeringen Reinfeldt, delaktig i nedmonteringen av Sveriges äldreomsorg. 

Det är direkt oansvarigt och ohederligt av Ulf Kristersson, Ebba Busch och Annie Lööf att inte med ett ord erkänna misstagen i den politik som M-C-KD fört på nationell, regional och kommunal nivå för att skydda alla brukare i äldreomsorgen.