Man måste vara tankeläsare i trafiken

Var och varannan bilist svänger i korsningar och rondeller utan att ge tecken, skriver signaturen "Ej tankeläsare".

Var och varannan bilist svänger i korsningar och rondeller utan att ge tecken, skriver signaturen "Ej tankeläsare".

Foto: Gunnar Lundmark/TT

Insändare2021-03-15 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På förekommen anledning ser jag mig tvingad att skriva om bilisters användning av blinkers ute i trafiken. Jag tror det saknas en mycket väsentlig del i dagens trafikutbildning!  Nämligen ett avsnitt om tankeläsning! Idag gäller det att du måste läsa bilisternas tankar och lista ut var och när de tänker svänga! För som det är i dag ute i trafiken så är det så många som inte använder blinkers. 

Jag upplever att det blivit avsevärt mycket sämre på sista tiden. Jag har senaste veckan försökt räkna de bilar som inte ger tecken där de borde ha gjort det. Lättare sagt än gjort. Var och varannan bilist svänger i korsningar och rondeller utan att ge tecken. Och många gånger blinkar de samtidigt som de svänger på ratten eller t.o.m. efter att svängen är fullbordad! Ett antal gånger har bilar bara svängt in mot vägkanten för att stanna utan att blinka. Likadant när de kör ut från parkeringsficka eller vägkant. 

Kan det vara så att en del bilar saknar blinkers? Att det måste beställas som tillbehör eller extrautrustning? Verkar gälla många dyra bilar i alla fall där man snålat in på blinkersspaken.  Eller är det så enkelt att det inte ingår i körkortsutbildningen längre?

5 tillfällen då du är skyldig enligt lag (trafikförordningen kap. 3, p. 65 och 66) att använda blinkers!
 När du startar och ska köra ut från en vägkant.
 När du ska vända på vägen.
 När du ska svänga i en vägkorsning.
 När du ska byta körfält eller flytta fordonet i sidled av annat skäl. Gäller även vid omkörning på motorväg.
 När du kör ut ur en rondell.