Många ton tungt skäl mot kärnkraft

Insändare 29 januari 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många ton skäl att successivt fortsätta avvecklingen av kärnkraft.

Här är en stark invändning mot den anonyma insändaren Plattform motvind Sverige, som i sin tur var en replik till mera positiva Gör det lättare att bygga ut vindkraften, publicerad 2 december 2020. 

Basen i energiproduktionen är förstås vattenkraft, där norrlandslänen senaste veckorna ”laddat med snö” i massor för att säkra närmaste årets produktion. 

Den som för snart två månader sedan påstod att vindkraften är planlös, lönlös och rättslös påpekade riktigt att det krävs råvaror och arbete för att bygga vindkraftsparker. Detta ställt mot de hiskliga kostnaderna för kärnkraft är vinden ett bra val. De allt billigare solcellerna ökar också i snabb takt och ger sitt bidrag.

Sverige behåller sin plats som stor exportör av energi år efter år.

Det många, många ton tunga skälet att successivt avveckla kärnkraften är bland annat avfallet, som nu ligger i mellanlager i väntan på slutförvaring. 

För följande faktauppgifter står Vetenskapens värld SVT2. 

Bränslet ska placeras i cylindrar som har fem centimeter tjockt kopparhölje. Varje cylinder är fem meter hög och väger 25 ton. Det krävs 6 000 (sex tusen) sådana 25-tonscylindrar för att ta hand om nuvarande mängd avfall.

Sedan ska hela klabbet ner i bergrum som ska täckas med bentolitlera. 

För att avfallet i sina cylindrar ska hamna under jord och lera ska kopparmalm brytas och behandlas, transporteras och många transporter genomföras. Inte helt utan kostnader, kan tänkas.

Länge leve sol, vind och vatten. Väldigt länge.

Roger Stark, politiskt obunden

Ämnen du kan följa