Många verkar tyvärr ha gått vilse i trollskogen

Tiden håller på att rinna ut, skriver Peter Hellsten, och bifogar en bild på en förmodat anonym internetanvändare med starka åsikter.

Tiden håller på att rinna ut, skriver Peter Hellsten, och bifogar en bild på en förmodat anonym internetanvändare med starka åsikter.

Foto: Adobe (stockfoto)

Insändare2024-05-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt debattinlägg om klimatet i Eskilstuna-Kuriren för någon månad sedan orsakade en mindre folkstorm. Tyvärr är det många som inte vill stå för vad de tycker och skriver anonymt. I ett demokratiskt samhälle tycker jag att man ska stå för sina åsikter och de fakta man använder.

Många menar att vi inte kan påverka och förändra. Oavsett vad vi gör så:

  1. Går jorden under i alla fall.
  2. Sker livsfarliga förändringar i jordens magnetfält som kan vi inte påverka.
  3. Kommer jordaxelns varierande lutning att ta kål på oss.
  4. Glider kontinentalplattorna isär med jordbävningar och vulkanutbrott som följd.

För oss i Sverige är det enligt de anonyma skribenterna bara att leva ljuva livet, köra på som vanligt, tanka billig bensin och stänga gränserna. Det är några andra som måste dra ner på sin konsumtion. Vi har gjort vårt och förresten så finns det inga klimatförändringar. Allt är naturliga variationer.

Vincent Qvarfordt döljer dock inte sina åsikter eller partifärg (SD). Han hävdar bestämt att Sverige inte behöver göra något, för vi släpper bara ut 0,2 procent av världens växthusgaser och för övrigt verkar allt vara invandrarnas fel, oklart varför. 

Sveriges andel av de totala utsläppen av växthusgaser i världen uppgår mycket riktigt till 0,2 procent. Om man redovisar Sveriges utsläpp av växthusgaser per person landar vi dock på 4,39 ton per individ. Vi hamnar därmed på plats 96 av världens cirka 200 stater. Vem tror att vi trovärdigt kan ställa krav på andra om vi inte är beredda att ta vår del av ansvaret?

Det kanske även finns anledning att fundera på hur man använder fakta.

Jordens magnetfält är inte stabilt utan kan periodvis försvagas. Det kan uppstå så stora variationer i magnetfältets styrka att det sker en polomkastning, nord och sydpolen byter plats. Detta har inträffat flera gånger men med väldigt oregelbundna tidsintervall. Den senaste polomkastningen ägde rum för ca 780 000 år sedan. 

Nästa istid kommer troligen att inträffa om 20 000-40 000 år. När den kommer går det inte att bo kvar i norra Europa. Sverige kommer att täckas av kilometertjock is. Då om inte förr kommer även de människor som bor i Sverige att bli klimatflyktingar.

Kontinentalplattorna rör sig i förhållande till varandra med cirka 1-15 centimeter per åt. En gång för några 100-tals miljoner år sedan var alla kontinenter sammanfogade i en enda landmassa, Pangea. Nu flyter plattorna långsamt samman igen. Om cirka 150 miljoner år kommer till exempel Atlanten att ha krympt ihop och vi kan då enligt forskarna hälsa amerikanerna och hela deras kontinent välkomna tillbaka till Europa!

När kommer då jorden att gå under och allt liv att utplånas? Om 4,5 miljarder år har solen gjort slut på sitt bränsle och då kommer allt liv på jorden ofrånkomligen att utplånas för alltid.

Med tanke på att riskerna inte verkar vara akut överhängande med vare sig magnetfält, istider eller kontinentaldrift kanske vi på allvar skulle kunna diskutera det vi gemensamt kan påverka i dag. Det vill säga människans utsläpp av växthusgaser. Här talar vi om en katastrof som kommer att drabba hela mänskligheten inom 20-30 år och inte om 20 000 år.

Om det ska bli möjligt för oss att lämna över en grönskande och välmående planet till våra barnbarn måste vi gemensamt göra stora uppoffringar. Tiden håller på att rinna ut. De gröna satsningar som behöver göras motverkas av dem som gör sig till megafoner för oljeindustrin och förnekar klimatförändringarna.

Det ser mörkt ut och många verkar tyvärr ha gått vilse i den ryska, kinesiska och numera även den svenska trollskogen!