MĂ€nniskor flyr av olika anledningar

En del mÀnniskor flyr frÄn diktaturer, andra  vÀljer att fly till diktaturer, enligt insÀndarskribenten.

En del mÀnniskor flyr frÄn diktaturer, andra vÀljer att fly till diktaturer, enligt insÀndarskribenten.

Foto: Wong Maye-E/AP/TT

InsÀndare2021-11-17 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi ser dramatiska bilder av mĂ€nniskor pĂ„ flykt som sitter fast i taggtrĂ„dsstĂ€ngslen runt ”fort Europa” .

En del flyr för sina liv undan krig och ond brÄd död.

Andra flyr undan arbetslöshet, fattigdom och hopplöshet. De som lite cyniskt avfĂ€rdas som ”ekonomiska flyktingar”. AlltsĂ„ inga ”riktiga” flyktingar. Vi ser dem i överfulla bĂ„tar som med risk för livet försöker korsa Medelhavet.

RÀdda Barnen befarar att en miljon barn riskerar att dö av svÀlt i talibanernas Afghanistan. Inte sÄ konstigt om mÀnniskor vill fly dÀrifrÄn.

Även i det krigshĂ€rjade Jemen drabbas barnen av svĂ€lt, undernĂ€ring, sjukdomar och död, om de nu inte bombas till döds av bland annat svenska vapen som anvĂ€nds av de krigförande lĂ€nderna, till exempel Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Jag lĂ€ser frĂ„n Svenska Freds att 2020 gick 35 procent av den svenska vapenexporten till ”icke-demokratier”, en nĂ„got förskönande omskrivning av diktaturer. Saudiarabien och Förenade arabemiraten Ă€r tvĂ„ av dessa ”icke-demokratier” som köper svenska vapen.

Detta Àr nÄgra exempel pÄ lÀnder dÀr det inte Àr sÄ muntert just nu, inte en nÀr solen skiner.

Jag hörde pÄ radions P1 om en annan sorts flykt. Det Àr mÀnniskor som flyr undan mörkret och höstrusket i Sverige. En del som uttalade sig lÀt smÄtt desperata i sin iver att snabbt komma undan det svenska höstmörkret.

Deras flyktmÄl Àr ofta Kanarieöarna. Men Àven öar i Karibien, till exempel Bahamas, ja till och med militÀrjuntans Thailand Àr ett efterlÀngtat mÄl för de som Àn nödgade att fly frÄn det svenska höstrusket.

En del flyr frÄn diktaturer, andra flyr till diktaturer.

En som arrangerar ”flyktresor” till Thailand berĂ€ttade att för en familj med tvĂ„ vuxna och tvĂ„ barn pĂ„ ett av de ”finare hotellen” i Phuket kostar det 46 000–58 000 kronor för en vecka under jul- och nyĂ„rshelgen. Men dĂ„ ingĂ„r paraplydrink.

Andra tĂ„l inte det svenska skatteklimatet. Även de finner ofta en fristad i den Karibiska övĂ€rlden. DĂ€r finns Caymanöarna, Barbados, Brittiska Jungfruöarna med flera dĂ€r de placerar sina ”surt förvĂ€rvade” svarta pengar i nĂ„got pĂ„hittat brevlĂ„deföretag för att undvika att betala skatt.

Eller, ”Vad fan fĂ„r jag för pengarna?”, som blivit ett bevingat uttryck frĂ„n en av dessa av ”skattetyngd” plĂ„gade svenska skatteflyktingar.

Som sagt – det finns olika anledningar till varför mĂ€nniskor Ă€r pĂ„ flykt.