Mäns våld mot kvinnor går att förebygga

"En kvinna som mördas i sin egen säng måste få samma uppmärksamhet som de allvarliga brott där män dödar andra män på öppen gata”, säger Rebecka Andersson, generalsekreterare Unizon.

"En kvinna som mördas i sin egen säng måste få samma uppmärksamhet som de allvarliga brott där män dödar andra män på öppen gata”, säger Rebecka Andersson, generalsekreterare Unizon.

Foto: Unizon

Insändare2023-11-11 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Mäns våld mot kvinnor är ett enormt samhällsproblem som inte får uppmärksamhet i paritet med hur allvarligt och omfattande det är. Vi kräver en nollvision mot mäns våld mot kvinnor, nationell samordning, tvingande operativ samverkan mellan myndighet och krav på uppföljning och resultat. En kvinna som mördas i sin egen säng måste få samma uppmärksamhet som de allvarliga brott där män dödar andra män på öppen gata” Rebecka Andersson generalsekreterare Unizon.
Var fjärde kvinna, har någon gång i livet varit utsatt för våld av en före detta eller nuvarande partner. Mäns våld tar inte paus för att det är semester eller för att det är röda dagar, brottsligheten pågår dygnet runt. Genom lyhördhet och civilkurage kan vi hjälpas åt att motverka mäns våld mot kvinnor och barn.
Vi stöttar på dina villkor, vi litar på dig, du är inte ensam.
Ungefär hälften av alla skolungdomar blir utsatta för våld i skolan, det är allt från hot, trakasserier, sexuella övergrepp och grov misshandel som sker i skolorna.
Våldet har blivit en normal del av ungdomars vardag det måste vi få stopp på, vi vet att våldsförebyggande arbete kan stoppa våldet om det görs i tid. Största delen av vår verksamhet är förebyggande på skolor och i andra verksamheter.
1 av 8 tjejer i Sörmland har varit utsatta för våldtäkt.
1 av 5 ungdomar i Sörmland är utsatta för någon form av sexuellt våld.
7 av 10 ungdomar i Strängnäs har inte sökt stöd för sin utsatthet.
48% av det sexuella våldet sker på internet.
Särskilt bör nämnas att närmare hälften 46% uppger att haft självmordstankar och att de medvetet har gjort sig själva illa. 48%
i Strängnäs kommun, ni behöver vårt våldsförebyggande arbete.
Vi erbjuder, stödsamtal via chatt, telefon och/eller besök från 10 år och uppåt. Vi erbjuder rådgivning och information till anhöriga, vänner, kollegor myndigheter och andra berörda parter samt vissa praktiska insatser.
Vår stödverksamhet har ökat med 300% sedan 2022 och vårt förebyggande arbete med 110%.
Våra föreläsningar och workshops har fokus på genusnormer, våld, sexualiserat våld och våld på nätet. Vi kan anpassa material och innehåll utifrån er verksamhet, kontakta oss för bokning.
Alla våra insatser är gratis.
Vi söker alltid efter volontärer, vill du vara med och skapa ett jämställt samhälle fritt från våld? Kontakta oss:.Cristin Möllberg Elsa Sköldberg Jonna Linder och Josefin Kahlbom. Verksamhetschef och styrelsen på Kvinno & tjejjouren Måna & Trygg Ungdomsjour. Cristin@kvinnotjejjourenmana.se.
Källor: Rapport- Ung i Sörmland, Brå.se, Unizon.se.