Maten för oss gamla är för ensidig

Skribenten efterlyser bättre mat för de äldre. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och föreställer inte skribenten.

Skribenten efterlyser bättre mat för de äldre. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och föreställer inte skribenten.

Foto: Pontus Lundahl (TT)

Insändare2024-06-24 11:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under århundraden och i många länder har dödsstraff utdömts. Dessa dömda har i flera fall fått komma med önskemål om sin sista måltid. Jag gissar att de flesta har önskat sig sin favoritmat.

Jag är 95 år, halvblind och bor på äldreboende. Av naturliga skäl är jag också dödsdömd.

Vi boende på kommunens äldreboenden har en gång blivit bjudna på lunch av vänliga människor som är ägare till restaurang Söderhaket. Vi bjöds på en trerätters välkomponerad, välsmakande, vällagad och trevligt serverad måltid. Vilken fröjd och lycka! Tack Söderhaket, inte enbart för den goda maten, utan även för den fina tanken.

Eskilstuna kommun bjuder aldrig på någon överraskning. Maten är ensidig och förståelsen för gamla människors behov är minimal. Vi har ibland svårt att tugga, våra magar kanske inte är gjorda för halvkokta eller okokta ärter i ärtsoppan. Våra smaklökar är inte lika fungerande som när vi var yngre, varför välkryddad mat är ett måste. Säsongsbetonad mat skulle också kunna göra tillvaron lite mer spännande.

Vår generation har levt under det högsta skattetryck som det här landet har haft i modern tid. Vi betalar fortfarande skatt, om än inte lika mycket. Vi betalar rundligt tilltagen hyra för våra rum och vi betalar för maten. Vi gamla behöver ingen lyxmat, vi vill ha husmanskost, mat vi känner igen.

Mitt förslag är att det skickas ut en enkät till alla boende och brukare, där var och en kan ge önskemål om mat. Gör sedan en sammanställning av detta. Låt sedan en kost- och matkunnig person ta till sig den och göra en meny utifrån den. Ge kockarna resurser utifrån våra önskemål.