Meningslöst att anmäla felparkerade elsparkcyklar

Felparkerade elsparkcyklar borde klassas som nedskräpning, menar insändarskribenten.

Felparkerade elsparkcyklar borde klassas som nedskräpning, menar insändarskribenten.

Foto: Niklas Holm

Insändare2023-04-14 07:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har haft en elsparkcykel parkerad på trottoaren utanför vårt hus i över två dygn nu. Enligt information på Eskilstuna kommuns hemsida finns det en överenskommelse med uthyrarna av dessa fordon att de ska flyttas inom två timmar efter att anmälan gjorts om felparkeringen till uthyrningsfirman.

Anmälan är gjord till företaget för två dagar sedan men inget svar och inget händer. Påminnelse skickad nästa dag men fortfarande står elsparkcykeln kvar på samma ställe. Tilläggas kan att trottoaren är smal och cykeln tar upp halva bredden.

Känns fullständigt meningslöst att anmäla felparkeringar då inget ser ut att hända. Dags för kommunen att säga upp avtalen med dessa företag då de ej följer lagar och det som överenskommits med kommunen.

Som det ser ut i hela kommunen med elsparkcyklar liggandes och ståendes lite varstans på trottoarer, gator, gräsmattor med mera så borde rubricering falla under allmän nedskräpning i mina ögon. Vad säger de styrande i kommunen om detta? 

För att inte tala om att de på vissa håll har trängt ut cyklarna från cykelställen. Jag vet att de klassas som cyklar och i princip får stå i cykelställ men då måste man ju ta höjd för det och bygga fler cykelställ.

Jag föreslår att kommuninnevånarna får avgöra om dessa ska få finnas på våra gator genom en folkomröstning. Det har ju gått på andra ställen så varför inte här också?

Är egentligen inte emot fordonet som sådant men tyvärr är inte samhället moget för dessa ännu. Förarna saknar utbildning eller ännu värre vanligt folkvett. Körkort kanske skulle vara en framkomlig väg? Tack för ordet.