Mer skräp och förstörelse vid Marvikarna

Marvikarna-Krampan är ett omtyckt och välbesökt friluftsområde. De senaste åren har nedskräpningen ökat och fler bryter mot reservatets regler, skriver signaturen "Barbro".

Marvikarna-Krampan är ett omtyckt och välbesökt friluftsområde. De senaste åren har nedskräpningen ökat och fler bryter mot reservatets regler, skriver signaturen "Barbro".

Foto: Calinge Lindberg

Insändare2020-07-24 05:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har besökt Marvikarna och Krampan regelbundet under de senaste 45 åren. 
Dock konstaterar jag att omsorgen om naturen och kännedom om vilka regler som gäller inom naturreservat har minskat drastiskt under de senaste åren och den här sommaren. 

Det finns tre angivna platser, där camping är tillåten. Trots detta vimlar platsen av tält överallt. Det förekommer till och med tält på kullen mitt emot dasset och soptunnorna. Den platsen är en markerad fornlämning gravröse och den kröns av en skylt med ett överkorsat tält. 

På marken på nämnda kulle är det tätt mellan högarna av toalettpapper, de asfalterade genomfartsvägarna och parkeringarna är fulla av fimpar och överallt ryker engångsgrillar, trots att eld endast får göras upp på ett par anvisade platser. 

Barn är ofta upptagna med att gräva, för att frilägga trädrötter och framförallt stenar, varpå stenarna slängs ned i vattnet. 
Från Länsstyrelsens hemsida: ”Det är förbjudet att: * bortföra eller skada naturföremål eller ytbildning”

Att man kastar sina sopor efter vistelsen, borde väl vara självklart och om soptunnorna på platsen är proppfulla, borde väl det vara en signal till alla att soporna får följa med hem i stället?

Den här sommaren använder mopedister stigarna inom området, trots att motortrafik där är förbjuden. 

Packa gärna ett par extra soppåsar och en fimpburk innan ni åker och berätta för barnen att ni ska åka till en speciell plats, där särskilda regler gäller. 

Här finns all information man behöver: https://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/besoksmal/naturreservat/marvikarna-och-krampan.html