Monopolkramarna förhalar gårdsförsäljningen

Som jag redan har påpekat i en replik till Maj-Lis Lööw går det att låta vingårdarna bli ombud för Systembolaget, skriver Bo Bergman.

Som jag redan har påpekat i en replik till Maj-Lis Lööw går det att låta vingårdarna bli ombud för Systembolaget, skriver Bo Bergman.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-05-28 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har återigen en nykterhetsaktivist uttalat sig om gårdsförsäljning. Man kan få dagen förstörd för mindre. Den 12/5 upprepar Jörgen Carlsson ordförande Södermanlands Blåbands och SBU-distrikt sammanfattningsvis att förespråkarna för gårdsförsäljning går alkohollobbyns ärenden och att monopolet är hotat med hänvisning till två utredningar varav den senaste utredningen i en mening säger att gårdsförsäljning är förenlig med fortsatt monopol och i en annan att den inte är det. 

Som jag redan har påpekat i en replik till Maj-Lis Lööw går det att låta vingårdarna bli ombud för Systembolaget enligt Christofer Fjellner. Om detta finns att läsa under rubriken "Gårdsförsäljning bör införas omgående ". Även om monopolet försvinner så vore det ingenting att sörja med facit i hand eftersom tidigare eftergifter för EU inte har lett till den folkhälsokatastrof som dysterkvistarna befarade. 

Tesen att folk dricker mindre tack vare monopolet och dess öppettider bygger på en förmodad oförmåga hos folk att planera sina inköp efter öppettiderna. Den tesen stämmer inte. Om ett införande av gårdsförsäljning är en eftergift för alkohollobbyn så är vanliga konsumenter viljelösa offer som inte förstår sitt eget bästa. Hur känns det att veta bättre än folk i genomsnitt? Att begrava gårdsförsäljning i ytterligare en utredning är bara ett sätt för monopolkramarna att förhala och undvika debatt.