Mörka övergångsställen en trafikfara

Vid övergångsstället vid Torhällavägen-Årbygatan i Eskilstuna är det mycket mörkt, vilket gör det svårt för bilförare att se gångtrafikanter, skriver Rolf Waltersson.

Vid övergångsstället vid Torhällavägen-Årbygatan i Eskilstuna är det mycket mörkt, vilket gör det svårt för bilförare att se gångtrafikanter, skriver Rolf Waltersson.

Foto: Rolf Waltersson

Insändare2022-01-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag åkte runt med bilen inne i Eskilstuna 30 december för att spana hur det står till med våra övergångsställen. Det var mörk, slaskigt och blött på gatorna. Övergångsställena syntes väldigt dåligt. De vita strecken som markerar övergångsställe var bortnötta och/eller täckta med slask. Även skyltarna som markerar för övergångsställen syntes dålig i mörkret.

Belysningen är usel. Antingen svag som en flämtande låga, eller helt obefintlig. Det var nästan som att treva sig fram i mörkret. Det gällde att vara uppmärksam, för det är inte lätt att se mörkklädda gångtrafikanter utan reflexer och cyklister utan lyse, som dödsföraktande slänger sig rakt ut i trafiken. ”Jag ser bilen, då ser bilisten mig”, tycks de tänka. Och kör man ”för sakta”, som jag gör när det är mörkt och dålig sikt, då blir andra bilister irriterade och gör galna omkörningar.

När jag passerade Torshällavägen–Årbygatan var dessutom närliggande gatubelysning ur funktion så det var i stort sett kolsvart vid övergångsstället. Det finns några få undantag. Till exempel den ombyggda busshållplatsen och övergångsstället i hörnet Strandgatan–Eleonoragatan vid Stadparken och den nybyggda lekplatsen. Där är det upplyst och bra. Så borde det vara på flera ställen.

Jag undrar vad kommunen har för planer när det gäller dåligt markerade och upplysta övergångsställen? Finns det någon plan att steg för steg förbättra belysningen för att på så sätt minimera risken för olyckor? Just nu vid den mörkaste årstiden är det ”natt” nästan 18 av dygnets 24 timmar. Och den korta ”dagen” på 6 timmar ligger till stor del i halvdunkel.