”Ingen är fri här längre, när till och med mammor och barn skjuts”. Orden tillhör en boende i Årby, ett vittne till skjutningen där en kvinna och ett barn skottskadades. Det grova våldet har passerat en gräns nu som är svår att ta in. Vi behöver ta krafttag.
Vi behöver agera mycket kraftfullare mot ungdomar som är på väg in i kriminalitet, punktmarkera och sätta in sociala insatsgrupper. De som skjuter ska låsas in eller placeras på låst institution/SIS. Nationellt satsar vi på bättre lagstiftning och verktyg för att låsa in och lagföra de som skjuter, på ökade polisiära resurser med ökad lokal närvaro som bygger trygghet.
Om vi ska lyckas stoppa våldet måste vi också få in förebyggande åtgärder mycket tidigare än vad som görs idag. Ju tidigare det förebyggande arbetet kommer in, desto mer effektfullt blir det. Lyckas vi stötta familjer så snart barn kommer till världen, bygga förtroende för förskolan och skolan och se till att de är bemannade med rätt resurser kommer barn och unga inte hamna i kriminalitet på samma sätt. Det här är ett arbete för politiken på alla plan.
Vi har tagit fram åtgärdspaket för att stoppa våldet. Vi vill:
- Utöka Trygga unga-satsningen (13-20 år) till att omfatta även Trygga Barn (0-12 år).
- Stärka och vidga samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid och ge sociala insatsgrupper medel att kunna nå unga i en tidigare ålder än idag.
- Ge mer stöd till föreningslivet, genom att utforma och utöka kommunens föreningsbidrag på ett sätt som stärker arbetet med integration och jämställdhet.
- Återställa tilläggsbeloppet enligt de ursprungliga kriterierna för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
- Öka andelen behöriga och erfarna lärare på skolorna med de tuffaste utmaningarna, jobba för en stärkt elevhälsa och bredda metoden Mentors in Violence Prevention.
- Öka inskrivningen, närvaron och deltagandet på förskolor och öppna verksamheter.
- I samarbete med regionen införa ett projekt i ett första steg i våra utsatta områden – Sörmlandsmodellen – och vidga de hembesöksprogram som primärvård och kommun gör redan idag genom fler besök under längre tid riktat till alla familjer med barn upp till 12 års ålder.
På riksnivå lanserade vi i somras också Jämlikhetsklivet, en storsatsning på 11 miljarder kronor för att stärka människor och områden som samhället under lång tid har försummat.
Vi måste stoppa våldet, nu. Tillsammans kan vi bryta nyrekryteringen till gängen och vända utvecklingen.