MP: "Vill stänga ner minkfarmer"

Insändare 20 november 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minkfarmerna i Sverige är en riskfaktor i arbetet med att minska coronapandemin. I Danmark har regeringen beslutat att lägga ner alla minkfarmer och stoppa all uppfödning under 2021. Det borde vi göra i Sverige också!

Det har visat sig att coronaviruset kan mutera hos minkar, och det kan leda till att framtidens vaccin mot covid-19 blir mindre effektiva. I Sverige kanske vi fortfarande har tid att förhindra detta, och vi måste agera nu. 

Miljöpartiet de gröna har i många år varnat för att dålig djurhållning riskerar att bli en källa till pandemier. 

Man kan verkligen fråga sig varför vi fortfarande har minkfarmer i Sverige, när skärpningen av djurskyddslagen som kom 2019 i praktiken säger att minkar inte får hållas på ett sådant sätt att de får beteendestörningar. Lagen är också tydlig med att djur ska kunna utföra sina naturliga beteenden, och det är inte naturligt för minkar att leva på mindre än en halv kvadratmeter. Men Jordbruksverket har inte uppdaterat sin föreskrift med anledningen av lagskärpningen, därför ser dagens minkhållning ut som den gör.  

Miljöpartiet de gröna vill stänga ner minkfarmer eftersom viruset kan mutera och göra framtida vaccin mindre brukbara. Det finns lagligt stöd att stänga ner minkfarmer av smittskyddsskäl. Det bör göras snabbt innan vi har muterat virus i minkbesättningar i Sverige också. Utgå från försiktighetsprincipen! 

 

Ämnen du kan följa