M+S har lagt en blöt filt över politik och kommun

M+S-majoriteten har svårt att skilja på beställarrollen och utförarrollen, skriver Lars Larsson (Lokalpartiet).

M+S-majoriteten har svårt att skilja på beställarrollen och utförarrollen, skriver Lars Larsson (Lokalpartiet).

Foto: Anna Hübsch

Insändare2024-09-13 11:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Nils Ronquists insändare "Strängnäs kommun driver fritt – ingen styr".

Rätt, Nils Ronquist! M+S-majoriteten i Strängnäs har svårt att skilja på beställarrollen och utförarrollen. Politiken ska vara väljarnas "beställare". Förvaltningen ska vara "utförare". När politiken sätter sig att styra förvaltningen och föra dess talan, blir det fel.

Förvaltningen har "utförarkompetens", inte politiken. Politiken ska identifiera sig med väljarna och deras intressen. Den åttaåriga kräftgången för Strängnäs kommunala skolor visar hur galet det blir när politiken inte tar sin roll på allvar.

Om oppositionen fungerar i Strängnäs kommun eller inte, kan var och en ha en åsikt om. Nils Ronquist behöver låna ett öra till oppositionen i fullmäktige, läsa Lokalpartiets debattinlägg eller oppositionens flerårsplaner. Min tro är att oppositionen, efter förutsättningarna, fungerar ok.

För när svensk politiks två historiska krafter, M+S, slår ihop sina påsar, landar en blöt filt över politik och kommun. Majoriteten själv kan bara så att säga köra rakt fram och "nytänket" får förvaltningen stå för.

Men av någon anledning har ordförande för nämnden som sköter skolan och kommunens utbildningschef blivit utbytta sen valet. Kanske en tacksam tanke till oss som drivit en handlingsförlamad majoritet framför oss så att vi äntligen kan ana en ljusning för Strängnäs kommunala skolor?