Mycket skog kommer att sparas i HÀlleforsnÀs

Det Ă€r inte aktuellt att kalhugga hela skogen, skriver egendomsförvaltaren Petra OdĂ©n och stiftsdirektor Jimmy Åkerfeldt i ett svar till Naturskyddsföreningen i Flen.

Det Ă€r inte aktuellt att kalhugga hela skogen, skriver egendomsförvaltaren Petra OdĂ©n och stiftsdirektor Jimmy Åkerfeldt i ett svar till Naturskyddsföreningen i Flen.

Foto: Johan Gunséus (TT)

InsÀndare2024-09-14 06:03
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ Naturskyddsföreningen i Flens insÀndare: "Kyrkans svar om skogen spÀr pÄ oron".

NÀr det gÀller den avverkning som PrÀstlönetillgÄngar i StrÀngnÀs stift planerar i ett omrÄde med granbarkborreskadad skog vid Edströmsvallen i HÀlleforsnÀs sÄ har nÄgon kalhuggning av hela skogen aldrig varit aktuell. Inom det totala omrÄdet om cirka 10 hektar behöver olika ÄtgÀrder vidtas efter bedömning som görs pÄ plats. Det sker utifrÄn olika hÀnsynstaganden, bland annat att skogen finns i ett tÀtortsnÀra omrÄde.

Delar av den aktuella skogen Àr lÀmplig för kontinuitetsskogsbruk. Det innebÀr att det Àr en skiktad skog med olika Älder pÄ trÀden. Precis som bland andra Naturskyddsföreningen hÀvdar sÄ Àr den skyddsvÀrd, vilket ocksÄ framgÄr av den skogsbruksplan som finns för omrÄdet. Detta kommer ocksÄ att speglas i ÄtgÀrdsförslaget, som Ànnu inte Àr klart.

Skogsbruket inom PrÀstlönetillgÄngar Àr reglerat. Det innebÀr att PrÀstlönetillgÄngar inte kan besluta att sluta eller pausa skogsbruket. Skogsbruket ger inkomster till kyrkan som ska anvÀndas i utförandet av kyrkans uppdrag.

PrÀstlönetillgÄngar i StrÀngnÀs stift har ocksÄ medverkat till att stora arealer av vÄrt innehav har kunnat avsÀttas till naturreservat och inte lÀngre betraktas som produktionsskog. I HÀlleforsnÀs gÀller det 517 hektar skog. Det motsvarar 22 procent av den skog PrÀstlönetillgÄngar har i HÀlleforsnÀs.