Kommunledningen i Strängnäs vill sälja kommunens fjärrvärmeverk. Värdet lär vara runt 600 miljoner kronor och skulderna är i samma storlek. Resultatet blir noll vid en försäljning om kommunens långivare kräver hela lånet tillbaka. Men kommunstyrelsens ordförande, Jacob Högfeldt, driver på för en försäljning. Varför?
Frågetecknen är många. Hur kan en försäljning ge pengar till allt kommunledningen lovar? Bara försäljningsprocessen kostar över 10 miljoner kronor Och var finns majoritet i frågan? Hos socialdemokraterna? Hos partier utanför majoriteten?
Det handlar om väldigt stora pengar och strategiska val. Beslutet kommer att påverka oss i decennier. Principiellt är det fel när invånarnas tillgångar säljs under hemligstämpel. Varken verkets personal, SEVABs styrelse, oppositionen eller kommunstyrelsen vet vad som pågår.
För ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att förvaltning skall köpa konsulthjälp till försäljningen. Att granska eventuella fördelar med att behålla fjärrvärmerörelsen ingick inte i konsultens uppdrag. Däremot får de bonus på 0,95 procent av köpesumman (cirka 6 miljoner kronor) vid genomförd försäljning.
Det är snart två år sen konsulterna började sitt uppdrag - på kommuninvånarnas bekostnad. Med företagsögon är det påtagligt långsamt. Ovissheten och den utdragna processen skapar mycket oro bland kunder och personal.
Om försäljningen drivs igenom och priserna går upp blir det samma sak som en skattehöjning. Kan du lova att priserna inte stiger Jacob Högfeldt? Kan du inte det, blir din osäkerhet ett avgörande argument mot en försäljning.