Från och med 2024 klipper inte längre Eskilstuna kommun en femtedel av tidigare kortklippta gräsytor. Man hänvisar till förstärkning av kommunens hållbarhetstänk. På kommunens webbsida skriver man ”Nu har vi haft gräset kortklippt många år, så nu är det dags att testa något nytt”.
Jag bor med min familj i villaområdet Karlshem i Skogstorp, där allmänningarna i området klippts korta i decennier. På dessa ytor har barn och vuxna samlats för att leka och umgås. Även Skogstorpsskolans elever och barn från närliggande förskolor har använt dem. Att kommunen klippt gräset har varit en förutsättning och en glädje för alla som bor här.
Tomterna i området där vi bor är ganska små och det finns endast en lekpark. Det är riktigt sorgligt att se hur allmänningen nära vårt hus är helt ödslig sedan gräset vuxit sig högt. De stigar som kommunen då och då klipper runtom används endast av enstaka hundrastare. Barnen är ledsna och undrar när gräset ska klippas så att de kan leka där med sina kompisar igen.
Barnfetma är ett växande problem, inte minst i Sörmland där förekomst av övervikt och fetma hos barn är bland den högsta i landet. Det är mycket olyckligt att kommunen minskar barns fysiska utrymme att leka på. Att ge barn möjlighet att röra på sig på enkla sätt i vardagen är ett effektivt sätt att minska stillasittande och främja god hälsa.
Alla barn har inte intresse för, eller ekonomisk möjlighet till, organiserade aktiviteter för fysisk aktivitet. I Skogstorp finns fotbollsföreningen, men i övrigt erbjuds få organiserade aktiviteter för barn. Kommunen bör göra allt som går för att öka barn och ungas fysiska aktivitet och i detta fall är det möjligt med en så enkel och förhållandevis billig åtgärd som att klippa gräs. En klippt gräsyta ger helt andra möjligheter till umgänge, lek och aktivitet.
Om barn kan leka på gemensamma ytor i anslutning till husen så sker det betydligt oftare och det finns möjlighet till uppsikt av föräldrar. Lek i en naturlig miljö, utan vuxnas direkta styrning, inbjuder till fantasilek och gemenskap med andra barn.
I närheten finns redan gott om fina miljöer för insekter, inte minst pollinerare av olika slag, i form av ängsmark, blommande trädgårdar etcetera. Man skriver också på kommunens webbsida att ”vi människor får en tystare omgivning när vi slipper gräsklipparnas ljud och får en rikare närmiljö att se på med fler blommande växter”. Jag tror att de flesta som bor i ett villaområde tycker om att se och höra barn som leker och kan stå ut med ljudet från kommunens gräsklippare som på cirka fem minuter klipper allmänningen i fråga.
Våra tidigare så fina allmänningar är nu bara ytor med högt blött gräs, med begynnande sly och mängder med sniglar, som ingen vill vistas på. Att plötsligt sluta klippa gräsytor som klippts under årtionden, utan diskussion med oss som bor här, känns väldigt trist. Snälla Eskilstuna kommun, tänk om för barnens skull!