Nattarbetarna är värda en löneökning

Signaturen "Jan em" tycker att undersköterskorna på äldreboenden i Eskilstuna är värda högre lön och bra OB-ersättning.

Signaturen "Jan em" tycker att undersköterskorna på äldreboenden i Eskilstuna är värda högre lön och bra OB-ersättning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-02-18 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I måndagstidningen av EK läste jag artikeln "De får noll kronor i löneökning – trots löfte i avtalet" som handlar om undersköterskorna på äldreboenden som fick minskad arbetstid på sitt nattarbete och därför inte fick någon löneökning.

Jag är pensionär sedan många år men jag har arbetat natt och vet hur jobbigt det är att bara jobba natt. Alla problem som nattjobb för med sig, ändrad dygnsrytm och kontakten med det övriga samhället. De som arbetar natt ska naturligtvis ha kortare veckoarbetstid samt ordentliga OB-ersättningar och naturligtvis lönepåslag. OB-ersättningarna ska inte räknas in när man titta på lönebilden.

Ett sådant agerande som arbetsgivaren visar upp är att man inte tycker att det är så noga med de äldre personerna som bor där. Min uppfattning är att missnöjd personal gör inte ett så bra jobb som de vill göra, när de märker att beslutsfattarna inte uppskattar deras arbete.

De som beslutar om något så korkat har aldrig arbetat någon längre tid med nattarbete. Jag lovar, att jobba natt det är något helt annat än att svira en hel natt på krogen.

HR-chefen som väl är inblandad i det här vansinnet anser att det motsvarar en inkomst på 1 500 kronor. Jag tror inte någon av den aktuell personalen lyckas handla något för dessa ”luftkronor”.

Men ska kommunen använda detta vid kommande löneförhandlingar blir det intressant. Jag vet inte hur mycket en HR-chef har i lön, men är ganska säker på att man utan och vidare kan minska arbetstiden med en timme i veckan utan att det skulle märkas på arbetets utförande. Och det skulle väl motsvara kanske 2 000 kronor?