Neddragningarna slår hårt mot dem som står längst ifrån

Arbetsförmedlingens neddragningar börjar märkas, skriver Lennart Juvel.

Arbetsförmedlingens neddragningar börjar märkas, skriver Lennart Juvel.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-06-25 16:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 11 januari 2019 slöt Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet en överenskommelse som kom att bli känd som Januariavtalet. Punkt 18 i avtalet har rubriken Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. ”Vi är fortsatt redo att göra eftergifter till främst C”, sade Löfven (S).

S-ledaren lyfte bland annat fram förändringar av regler på arbetsmarknaden, bland annat den viktiga arbetsrätten. ”Vi är fortsatt redo att göra eftergifter och bjuda till”, fortsatte han!

Nu börjar Arbetsförmedlingens omfattande neddragningar att märkas genom sämre stöd till dem som står längst från arbetsmarknaden, enligt en intern rapport. Det uppger Ekot.

Den främsta orsaken till att stödet till de arbetslösa blivit sämre är enligt Arbetsförmedlingen att budgeten för arbetsmarknadspolitiska program har minskat kraftigt. Men också den pågående minskningen av personalstyrkan slår hårt mot dem som står längst från arbetsmarknaden. Enligt den interna rapporten kan resultaten, och därmed stödet till de arbetslösa, försämras ytterligare. 

Något som är slående i detta sammanhang är att Arbetsförmedlingen gjort sig av med en större andel personal som jobbar mot funktionsnedsatta än i övrigt, trots annat löfte. 

Arbetsförmedlingen ser också en potentiell fara i att behovet av stöd hos personer med funktionsnedsättning inte framkommer ordentligt genom myndighetens nya arbetssätt: ”Det finns en risk att den arbetssökandes stödbehov inte identifieras."

Sedan 2016 har mer än hälften av all personal som jobbar mot funktionsnedsatta försvunnit från Arbetsförmedlingen. 
Arbetsförmedlingen har således gjort sig av med en större andel personal som jobbar mot funktionsnedsatta. I och med detta blev statens anslag för personer med funktionshinder i praktiken inte längre skräddarsytt för sitt syfte. Pengarna hamnade i en central budget som ledningen för Arbetsförmedlingen ansvarar för.

Nu presenterar Socialdemokraterna förslaget om att lägga ner Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är "politiskt förstörd" och bör läggas ner. Det föreslår en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna som pekar ut privatiseringen under Stefan Löfvens styre som ett av problemen.

"Jag vill ha en statlig arbetsmarknadspolitik", säger S-ledamoten Björn Wiechel. "2019 genomfördes en större privatisering under den dåvarande S-MP-regeringen, som del av januariavtalet med de borgerliga stödpartierna C och L. Den har skapat en marknad där man tjänar pengar på arbetslösheten i stället för att bekämpa arbetslösheten", säger Björn Wiechel till TT.

Uppenbarligen var det ett stort misstag att privatisering och andra förändringar drevs igenom med C och L under S-styret. För de funktionshindrade har det definitivt blivit så. För de funktionshindrade finns även en konvention i FN, vilken Sverige har ratificerat, kanske på tiden att läsa på vad landet förbundit sig till.