Nedskärningar drabbar de dementa

Agneta Berg-Wahlstedt, Strängnäs, är orolig över neddragningar som ska ske på Djurgårdens äldreboende i Eskilstuna.

Agneta Berg-Wahlstedt, Strängnäs, är orolig över neddragningar som ska ske på Djurgårdens äldreboende i Eskilstuna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2019-10-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna kommun genomför nu i tysthet nedskärningar inom demensvården. På Djurgårdens äldreboende ska fem tjänster bort. Min syster har bott i tolv år på Djurgårdens äldreboende avdelning fyra, Hon har under alla dessa år fått den bästa vård och omsorg av en kunnig och engagerad personal. Här finns personal som brinner för sitt arbete och som har lång erfarenhet och kunskap om olika demenssjukdomar.

De 17 boende har alla ett mycket stort vårdbehov. Med tanke på personalindragningar så kommer tre personal att varje morgon ta hand 17 boende som behöver hjälp med allt. Förmodligen blir man inte klar med morgonbestyren förrän det är dags för lunch.

Den här engagerade vårdpersonalen borde Eskilstuna kommun vara mycket stolt över. De skulle uppmuntras, istället drabbas de av färre anställda. De demenssjuka kan inte själva protestera, därför är det så viktigt att vi anhöriga gör det.

Vad tänker ni på, ni politiker som gör så här mot en stor grupp demenssjuka äldre, som har rätt till en god vård och omsorg. Som anhörig blir jag både upprörd och förtvivlad över vad som händer. I tolv har jag regelbundet besökt min syster och sett vilket arbete personalen gör. Jag har blivit varm i hjärtat när jag märkt hur väl min syster trivs och hur väl hon blir bemött.

Detta får inte raseras! Därför alla anhöriga - protestera!