Nej till giftfabrik i Eskilstuna!

Senior Materials dispens upprör.

Senior Materials dispens upprör.

Foto: Niklas Holm/Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-07-02 21:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”900 ton gift ska släppas ut i Eskilstuna – varje år”. Så lyder rubriken på ledarartikeln om den kinesiska fabriken Senior Materials i Eskilstuna-Kuriren 27 juni 2024.

Senior Materials ska starta sin produktion av material till batterier i Svista under 2025. Det gift det rör sig om är metylenklorid, ett oerhört farligt lösningsmedel som kan orsaka cancer, fosterskador, demens, missfall och neurologiska skador.

I Sverige finns sedan 30 år tillbaka ett förbud som innebär att kemiska produkter som helt eller delvis består av metylenklorid inte får saluhållas, överlåtas eller användas yrkesmässigt. Men Senior Materials har fått dispens att släppa ut 900 ton metylenklorid över Eskilstuna varje år. Det är 9 kilo per invånare i kommunen!

Ska Eskilstuna bli ett cancernäste, där antalet nyfödda med fosterskador är högre än på andra ställen i Sverige? Det är den risk som kommunledningen, som stöder denna etablering, är beredd att ta.

Eskilstuna-Kurirens ledarsida skriver: ”För många av de boende i Svista är det här mer än olustigt. De ser inga fördelar med den nya fabriken. De oroar sig för sin hälsa. Om värdet på deras bostäder kommer att sjunka. Det är farhågor som även andra i Eskilstuna kan dela.”

Varför åberopar myndigheterna och kommunledningen inte försiktighetsprincipen gällande detta? Det krävs att Eskilstunaborna samlas och protesterar mot detta, så att vi kan stoppa denna vansinniga etablering! Nej till giftfabrik i Eskilstuna!