Njut av Morgonen och Aftonen pÄ Strömsholmen

Maria Hallberg, chef för Eskilstuna konstmuseer, hoppas att mÄnga njuter av Morognen (till vÀnster) och Aftonens nÀrvaro pÄ Strömsholmen.

Maria Hallberg, chef för Eskilstuna konstmuseer, hoppas att mÄnga njuter av Morognen (till vÀnster) och Aftonens nÀrvaro pÄ Strömsholmen.

Foto: Anders Delby

InsÀndare2023-06-15 07:45
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till insĂ€ndare 3 juni 2023 Statyerna Morgonen och Aftonen

Det stÀmmer mycket vÀl att ni skulpturer, Aftonen och Morgonen, har stÄtt placerade pÄ Fristadstorget sedan 1942. 2015 nÀr Fristadstorget byggdes om togs beslutet, utifrÄn ett helhetsperspektiv av utformningen av torget, att ni skulle fÄ flytta till Strömsholmen. En plats i central parkmiljö nÀra vatten.

KonstnĂ€ren Ivar Johnsson lĂ€r ha uttryckt sig pĂ„ ett sĂ€tt som kan tolkas som att han egentligen inte sĂ„g er som en del av helheten i konstverket Arbetets Ära & GlĂ€dje, utan mer som solitĂ€ra verk. Detta stĂ€rks av att konstnĂ€ren senare sĂ„lde ett exemplar av dig Morgonen till Valdemarsvik under namnet Ungdom. Och under samma namn finns du Ă€ven i Kristianstad.

Jag förstĂ„r att ni ibland kan kĂ€nna att ni hamnat lĂ„ngt ifrĂ„n Arbetets Ära & GlĂ€dje. Men jag hoppas att ni ocksĂ„ kan kĂ€nna förstĂ„else för och glĂ€djas Ă„t att ni Ă€r en del av Eskilstuna kommuns arbete med att sprida konsten till fler platser i kommunen och att fler mĂ€nniskor pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan fĂ„ möjlighet att ta del av konsten i sin vardag. Och tĂ€nk vad mĂ„nga Ă€ndĂ„ som kan glĂ€djas dĂ„ de vandrar stigarna fram lĂ€ngs med Ă„n eller Ă€ter sin medhavda lunch pĂ„ en parkbĂ€nk att ocksĂ„ kunna fĂ„ njuta av konst! Av att fĂ„ njuta av er bĂ„das nĂ€rvaro dĂ€r pĂ„ Strömsholmen.

Maria Hallberg

Chef Eskilstuna konstmuseer