Njut av Morgonen och Aftonen på Strömsholmen

Maria Hallberg, chef för Eskilstuna konstmuseer, hoppas att många njuter av Morognen (till vänster) och Aftonens närvaro på Strömsholmen.
Maria Hallberg, chef för Eskilstuna konstmuseer, hoppas att många njuter av Morognen (till vänster) och Aftonens närvaro på Strömsholmen.

Insändare 15 juni 2023 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare 3 juni 2023 Statyerna Morgonen och Aftonen

Det stämmer mycket väl att ni skulpturer, Aftonen och Morgonen, har stått placerade på Fristadstorget sedan 1942. 2015 när Fristadstorget byggdes om togs beslutet, utifrån ett helhetsperspektiv av utformningen av torget, att ni skulle få flytta till Strömsholmen. En plats i central parkmiljö nära vatten.

Konstnären Ivar Johnsson lär ha uttryckt sig på ett sätt som kan tolkas som att han egentligen inte såg er som en del av helheten i konstverket Arbetets Ära & Glädje, utan mer som solitära verk. Detta stärks av att konstnären senare sålde ett exemplar av dig Morgonen till Valdemarsvik under namnet Ungdom. Och under samma namn finns du även i Kristianstad.

Jag förstår att ni ibland kan känna att ni hamnat långt ifrån Arbetets Ära & Glädje. Men jag hoppas att ni också kan känna förståelse för och glädjas åt att ni är en del av Eskilstuna kommuns arbete med att sprida konsten till fler platser i kommunen och att fler människor på så sätt kan få möjlighet att ta del av konsten i sin vardag. Och tänk vad många ändå som kan glädjas då de vandrar stigarna fram längs med ån eller äter sin medhavda lunch på en parkbänk att också kunna få njuta av konst! Av att få njuta av er bådas närvaro där på Strömsholmen.

Maria Hallberg

Chef Eskilstuna konstmuseer


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa