Nu ännu viktigare med alliansfria länder

Rolf Waltersson tycker inte Sverige ska gå med i Nato och han förklarar varför i sin insändare.
Bilden: Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist vid pressträffen i torsdags då regeringen föreslog att öka anslaget till det militära försvaret till 2 procent av BNP.

Rolf Waltersson tycker inte Sverige ska gå med i Nato och han förklarar varför i sin insändare. Bilden: Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist vid pressträffen i torsdags då regeringen föreslog att öka anslaget till det militära försvaret till 2 procent av BNP.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-03-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ansök om Natomedlemskap nu!”, skriver Mikael Eriksson, Moderaterna i Eskilstuna, den 9 mars. Jag tycker inte vi ska gå med i Nato. I det läge vi befinner oss nu är det viktigare än någonsin att hålla huvudet kallt och tänka mer än en tanke samtidigt, och att tänka långsiktigt.

Ett par skäl varför vi ska stå utanför Nato:

1. Sverige har en lång tradition som internationell medlare – från Dag Hammarskjölds tid som FN:s generalsekreterare och fram till ungefär 1990-talet. Därefter har den svenska rösten blivit allt svagare. Något som beklagats av Jan Eliasson (S), f.d ordförande i FN:s generalförsamling, som; ”önskar att svenskarna ska bli mer aktiv medlare i världens konflikter”.

Går vi med i Nato och därmed ger upp alliansfriheten tappar Sverige i anseende, respekt och trovärdighet som medlare. Det bästa är att både Sverige och Finland står utanför Nato. Då kan vi tillsammans blir den fria rösten som talar för fred och nedrustning – inte minst kärnvapennedrustning

2. 90 procent av svenska folket vill att Sverige undertecknar FN-konventionen om kärnvapenförbud. Något som ogillas av USA och av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Sverige, som var med att ta fram FN-resolutionen om kärnvapenförbud backar nu på grund av dessa hot.

”Det är dags att skriva under mot atomvapen”, sa Margot Wallström 2018. ”Sverige kommer inte att skriva under FN-förbudet mot kärnvapen”, sa hon 2019, två månader innan hon avgick som utrikesminister. Snacka om att vika ner sig för USA:s och Nato:s påtryckningar.

”Sverige tystas ner av USA och Nato”, Dagens Arena. ”USA:s försvarsminister varnar Sverige för kärnvapenstopp”, SvD. Ett Svenskt Nato-medlemskap innebär i praktiken ett förbud för Sverige att underteckna FN-konventionen mot kärnvapen.

Nato-medlemskap innebär också att vi ingår i en militärpakt som förfogar över kärnvapen.

I debatten låter det nästan som att Nato är nån slags välgörenhetsorganisation, ungefär som Röda Korset eller något liknande.

Världen behöver starka röster för fred och nedrustning, inte för vapenskrammel och kapprustning. Alla vill leva i fred, frihet och säkerhet. Men vi har olika åsikter om hur man når dit. En del tror att mera vapen ökar säkerheten. Jag tror att det är tvärtom.

56 stater har ratificerat och 86 länder har signerat FN-konventionen. För första gången någonsin ställer sig Sverige utanför ett multilateralt nedrustningsavtal. Det är en oroande ”utveckling”.

2
2
0
0
0
0
Totalt 4