Nu hittar vi nån annan än Hitler att jämföra med

Skribenten vill att vi slutar att slentrianjämföra saker med Hitler (bilden).
Skribenten vill att vi slutar att slentrianjämföra saker med Hitler (bilden).

Insändare 1 december 2023 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Droppen som fick bägaren att rinna över var att högervridna Svenska Dagbladets ledarsida den 26 november utnämnde klimataktivisten Greta Thunberg till ”tjej-Hitler”. Thunbergs brott var att ha tagit ställning mot massakern på palestinier, samtidigt som hon också tog avstånd från Hamas och alla civila offer. Susanna Popovas artikel i SvD är inte bara ohederlig, utan förminskar också minnet av förintelsen av de europeiska judarna.

Även palestinademonstrationer har ibland problem med att människor jämför Israel med nazism. Ibland görs det kanske av ren frustration, men det finns också en antisemitisk taktik att jämföra för att kunna stryka dagens judars utsatthet från dagordningen. 

Mitt förslag är att vi testar att inte slentrianmässigt jämföra med Hitler under ett år. Det är inte som att världshistorien saknar andra bödlar eller massakrer att jämföra med. Människor som jämför med specifika beslut eller lagar från 30- och 40-talen går an, och organisationer som faktiskt grundats av nazister ska förstås inte slippa relevant kritik. 

Men vid alla andra tillfällen så får vi hitta någon annan liknelse att använda oss av. Använd det gärna som nyårslöfte för 2024!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa