Nu sjunger man hemmakontorets lov

Att arbeta hemifrån ger effiktivitet på kort sikt, men på lång sikt är det förödande, anser signaturen "Elkraftingenjör".

Att arbeta hemifrån ger effiktivitet på kort sikt, men på lång sikt är det förödande, anser signaturen "Elkraftingenjör".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-07-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många anser att videomöten såsom konsekvens av hemmakontor och ostört arbete där har lett till ökad effektivitet. Det stämmer mycket väl för medarbetare som är ”varma i kläderna” och har stor erfarenhet. Del av deras effektivitetshöjning ligger dock i att de inte ”besväras av” att bistå nyare medarbetare. 

För länge sedan jobbade jag såsom nyexaminerad ingenjör hos Asea i Ludvika. Då tog det ca två år innan man ansågs någorlunda självgående. Man lärde sig mycket i den dagliga kontakten med erfarna ingenjörer. Den fysiska sociala kontakten hjälpte definitivt till att odla den innovativa miljön på bolaget. 

Med hemmakontor i den omfattning såsom under pandemin kommer sannolikt både bolag och myndigheter att upptäcka den ökade effektivitet, som man ser, egentligen är en illusion. Det som ser effektivt ut kortsiktigt blir långsiktigt förödande.