Nya smaker gör att barnen inte äter skolmaten

Skolorna har tagit på sig uppgiften att "utmana barnens smaker" i stället för att servera mat som barnen faktiskt äter, menar skribenten.
Skolorna har tagit på sig uppgiften att "utmana barnens smaker" i stället för att servera mat som barnen faktiskt äter, menar skribenten.

Insändare 15 februari 2023 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar från EK:s sajt på artikeln "Vegonorm i skolan skulle göra enormt stor klimatnytta" i EK 6/2.

Att ta bort att skolmat helt skulle göra ännu större miljönytta. Vi som har skolbarn upplever redan idag stora problem med skolmaten. Man har tagit på sig en uppgift att "utmana barnens smaker", utsätta dom för nya smaker och råvaror, och växla till vegetariska rätter istället för kött, när man skapar menyn. Istället för att bara se till att fylla sin primära uppgift, nämligen att förse våra barn med näring och energi så att dom klarar skoldagen och närmaste tiden efter. 

Slutresultatet är att många av skolbarnen lever hela skoldagen på lite ris, lite pasta, eller nån knäckemacka, eftersom maten var "äcklig" eller "smakade konstigt". Många skolbarn går hem på lunchen och äter en "Gorbys", "Billys", eller en macka. Och mycket av den "miljövänligare" skolmaten får slängas eftersom barnen inte vill ha den. 

Man får ofta hem trötta och slitna barn, som haft gymnastiklektioner och spelat fotboll eller innebandy på rasterna, utan att få i sig någon näring alls under dagen eftersom det var "nån afrikansk vegetarisk gryta", eller "rostad majssoppa med hummus", så dom åt bara en knäckemacka. Nej, inför krav på "riktig" mat. Köttbullar och potatismos, spagetti med köttfärssås, lasagne, pannbiffar med mera som barnen äter istället!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa