Nyckeln till en hållbar äldreomsorg i Eskilstuna

Att leva självständigt och bo kvar hemma är viktigt för många äldre. Bilden är endast en illustration.

Att leva självständigt och bo kvar hemma är viktigt för många äldre. Bilden är endast en illustration.

Foto: Janerik Henriksson (TT)

Insändare2024-09-26 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En färsk enkätundersökning i Eskilstuna kommun, där invånare mellan 18 och 84 år fick svara på frågor om framtidens vård och omsorg, visar att hela 94 procent anser det viktigt att äldre planerar för sin framtida vardag. Dessutom uttrycker 88 procent att de vill bo kvar i sina hem, även om de skulle behöva hjälp. Detta är inte bara en lokal uppfattning – det är en nationell trend som visar på ett starkt behov av självständighet och självbestämmande hos äldre, det är av högsta prioritet.

För att möta efterfrågan på förlängd självständighet krävs ett nytt angreppssätt, som Eskilstuna kommun har anammat: självständighetslitteracitet. Det handlar om att ge individer verktygen att bo kvar i sina hem och leva självständigt, även vid ålderdom eller funktionsnedsättning. Inom folkhälsoarbetet finns motsvarande angreppssätt: hälsolitteracitet, som handlar om individens förmåga att förstå och ta hand om sin hälsa. 

Självständighetslitteracitet är ett förebyggande arbete som stärker individens självbestämmande och livskvalitet. Samtidigt avlastas vård- och omsorgssystemet och anhöriga. Genom att främja det kan vi säkerställa att fler äldre klarar av vardagen på egen hand. Det handlar om att utbilda och informera om hur man kan anpassa sitt hem, från små justeringar till större åtgärder som byte till mer tillgängligt boende. Det innebär också att lära sig använda tekniska hjälpmedel och att navigera i de sociala och vårdrelaterade systemet.

Detta är inte bara en investering i individens välbefinnande, utan även i samhället som helhet. Om fler äldre kan klara sig själva och bo kvar hemma, minskar belastningen på vårdpersonalen och resurser frigörs för de som verkligen behöver dem. På så sätt skapar vi en mer hållbar och rättvis äldreomsorg där resurserna används där de gör mest nytta.

Genom att satsa på självständighetslitteracitet kan vi möta de utmaningar som en åldrande befolkning innebär. Vi kan även ge människor makten att bestämma över sina liv. Gemensamt kan vi arbeta för att skapa ett samhälle där vi som äldre kan åldras med högre grad av värdighet, trygghet och självständighet.