Oansvarig energipolitik ligger bakom höga elpriserna

Insändare 15 augusti 2022 07:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenfall: Vårt pris idag 47 öre, nya priset för 1 år fast = 338 öre. Ökning med 291 öre x 25 000 kWh/år (vår förbrukning) det blir 72 750 kr, nästan 10 gånger min frus pension.

Detta är bara ökningen, den totala kostnaden blir över 110 000 kr/år. Stort gammalt hus på landet (bergvärme) som vi i 50 år haft råd att bo i. Nu är frågan om vi har råd att bo kvar.

Detta är resultatet av en oansvarig energipolitik design MP/S/C, där S bär det största ansvaret. Det blir första gången vi får standardsänkning i våra snart 74- och 76-åriga liv. 

Grundorsaken till "el-ändet" är nedläggning av kärnkraft och övertro på vindkraft vilket gjort oss beroende av EU-marknaden. Märk att priserna började skjuta i höjden i höstas, långt före Ukrainakriget. 

Energipolitik är ingen kvartalsekonomi (som då när kärnkraft för något år sedan sas ej vara lönsam). Energipolitik handlar om långsiktigt samhällsansvar som skall hålla långt in i framtiden, som den gjorde förr.

Jag tror det här kommer bli den största krisen i landet sedan andra världskriget, för det är väl inte bara vi som drabbas, utan hela samhället. Allt på grund av naiv energipolitik.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa