Ogenomtänkt att skicka JAS-plan till Ukraina


En leverans av stridsflyg till Ukraina kommer att ses som en direkt krigshandling, befarar insändarskribenten.

En leverans av stridsflyg till Ukraina kommer att ses som en direkt krigshandling, befarar insändarskribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-03-24 07:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som flygvapenpilot under kalla kriget anser jag att Sveriges övervägande att skicka JAS39 Gripen till Ukraina är mycket ogenomtänkt. Sverige är fortfarande formellt alliansfritt vilket borde innebära att vi inte ska förse krigförande länder med vapen. Schweiz president Alain Berset har nyligen klargjort att Schweiz fortfarande är ett neutralt land och att deras vapen inte får användas i krig. Ett liknande förhållningssätt borde också funnits med i debatten vad gäller svenska vapenleveranser.

Att operera JAS39 i ett luftrum där motståndaren, det vill säga Ryssland, har ett nästan totalt luftherravälde blir en synnerligen besvärlig och livsfarlig uppgift för piloterna. Att Ukrainas luftförsvar i princip är utslaget framgår tydligt då flertalet ryska kryssningsmissiler nu når sina mål långt inne i Ukraina utan att bli bekämpade. Detta har på senare tid gjort ryska flygangrepp mot infrastruktur och luftförsvarsinstallationer i Ukraina möjliga i stor skala.

Ryskt luftvärn och flygvapen är väl integrerade och samövade för att fungera väl tillsammans utan risk för att bekämpa sina egna flyg. Luftvärnsrobotsystem som S300 och det modernaste S400 samt cirka 700 jaktflygplan av de moderna Mig29, Mig31, Su27 och Su30 utgör tillsammans ett mycket sofistikerat och svårpenetrerat luftförsvarssystem. Denna miljö gör det otroligt svårt för JAS39, eller något annat stridsflygplan, att operera effektivt. För JAS-piloternas del blir varje flygning under dessa förhållanden rena självmordsuppdrag.  

Det är orimligt att tro att Ukraina ska kunna vinna ett utdraget krig mot Ryssland, en uppfattning som delas av de flera sakkunniga experter som bland annat den amerikanska översten Donald McGregor och professor John Mersheimer vars ståndpunkter börjar få allt större genomslag i amerikansk media. Fortsatta vapenleveranser förlänger bara ett krig som inte kan vinnas utan leder bara till ett fortsatt dödande av framför allt en hel generation unga ukrainska män.

En leverans av stridsflyg till Ukraina kommer dessutom att ses som en direkt krigshandling och gör Sverige med dess vapenindustri till måltavla för ryska vedergällningsoperationer.

Sveriges hållning borde därför vara att på alla sätt verka för ett omedelbart eldupphör och fredsförhandlingar så snart som möjligt. Statsministerns uttalande att ”Ukraina måste vinna till varje pris” är farligt och verklighetsfrånvänt och kommer i slutänden bara leda till att ytterligare hundratals unga ukrainare får sätta livet till för varje dag som kriget fortsätter. Mera vapen förlänger bara lidandet. Ulf Kristerssons ambition om att ”hjälpa till att motverka ukrainsk krigströtthet” väcker minst sagt anstöt.