Om bolagiserad arbetslöshet och timanställningar

"Det kan väl ändå inte vara lagens avsikt att särskild visstidsanställning ska användas för några enstaka timmar under en dag?" frågar sig skribenten.

"Det kan väl ändå inte vara lagens avsikt att särskild visstidsanställning ska användas för några enstaka timmar under en dag?" frågar sig skribenten.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-02-18 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har politiken drivit iväg så långt ut högerut att man till och med har aktiebolagiserat arbetslösheten. Här i Sverige har de politiska partierna jobbat hårt på att försöka inbilla folket att det inte går att göra någonting bra, om inte aktieägare får tjäna pengar på det som görs.

Själv blev jag för en tid sedan hänvisad av den statliga Arbetsförmedlingen att välja leverantör på Arbetsförmedlingens hemsida, alltså vilket aktiebolag som ska få tjäna pengar på min arbetslöshet, och som får göra det som den statliga Arbetsförmedlingen skulle ha gjort helt utan vinstintresse.

På grund av min ohälsa, till stor del orsakad av insomni och tinnitus, undrade den privata arbetsförmedlingen om man skulle försöka få mig sjukskriven. Jag förklarade att sömnbrist inte klassas som sjukdom av Försäkringskassan och inte heller tinnitus. Den privata arbetsförmedlingen försökte då övertyga mig om att timanställning är den enda anställningsform som skulle passa mig.

Fackförbundet Kommunal skriver på sin hemsida att timanställning är egentligen ingen anställningsform, utan det rätta namnet är timavlönad och att den som är timavlönad har en tidsbegränsad anställning av någon form.

I Lagen om anställningsskydd finns ingen anställningsform som kallas timanställning. Enligt LAS finns tre tidsbegränsade anställningar: särskild visstidsanställning, vikariat och säsongsarbete.

Vilken form av tidsbegränsad anställning menar då Kommunal att de timavlönade har? Det är egentligen bara särskild visstidsanställning som möjligen skulle passa in för alla de som lurats att skriva på anställningsavtal om regelvidriga timanställningar. Det kan väl ändå inte vara lagens avsikt att särskild visstidsanställning ska användas för några enstaka timmar under en dag? I så fall ska ett nytt anställningsavtal upprättas vid varje nytt anställningstillfälle om några timmar.