Under den senaste veckan har civilministern, överbefälhavaren, statsministern och nu senast den svenska marinchefen varnat. Det kan bli krig, säger civilministern i Sälen.
Det kan bli krig, säger civilministern, och riktar sig till enskilda medborgare och till det svenska samhället som helhet – inte minst det svenska försvaret.
Men ministern kommer inte med några exempel på hur de svenska hushållen kan förbereda sig. Det var inte bra. Att vi får vetskap om hur försvaret ska agera förväntar vi oss, men att lämna hushållen i ett tomrum är oansvarigt.
Bättre var det 2018 när broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” kom. Den sändes till drygt fyra miljoner hushåll i Sverige. Syftet var att vi skulle bli bättre förberedda på att förbereda oss på till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.
Broschyren innehåller många tips för att du ska kunna ta ditt ansvar om samhället inte fungerar som vanligt. Läs den så att du kan agera och hjälpa andra ifall något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här.
I broschyren uppgavs vad vi måste tänka på. Du ska ha beredskap för en vecka, om du kan. Det betyder att du ska kunna ordna mat, vatten, värme och kommunikation för att klara vardagen för dig och din familj. Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp och därför är det bra att ha övat innan.
Tänk på:
- Värmen försvinner.
- Det blir svårt att laga och förvara mat.
- Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
- Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
- Det går inte att tanka bilen.
- Betalkort och bankomater fungerar inte.
- Mobilnät och internet fungerar inte.
- Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
- Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.
Kan Churchills ord "Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett” jämföras med Bohlins ”Det kan bli krig”?