Om vi bara lyssnat på forskarnas varningar

Forskare räknar med att vi inom ett par decennier kommer att ha uppåt en miljard klimatflyktingar i världen. På bilden evakueras bybor i sydvästra Pakistan på grund av översvämningar efter kraftiga regn.

Forskare räknar med att vi inom ett par decennier kommer att ha uppåt en miljard klimatflyktingar i världen. På bilden evakueras bybor i sydvästra Pakistan på grund av översvämningar efter kraftiga regn.

Foto: Hamdan Khan/TT

Insändare2022-08-04 07:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyhetssändningarna på sistone har vanligt en ganska deprimerande upplevelse: inflationen rekordhög, nya värmerekord i Asien och Europa, intervju med svenska bönder som har problem att få tag på ryskt konstgödsel, energikris i Tyskland då Ryssland stänger av gasen.

Alla dessa problem har en gemensam nämnare: fossila bränslen, och lösningen är helt enkelt att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Inflationen späs på av stigande priser på livsmedel, elektricitet och drivmedel. De ökande priserna på olja och gas ger Ryssland enorma intäkter vilka sponsrar militärens brutala övergrepp i Ukraina. Dessa problem hade varit ur världen om lyssnat på forskarnas varningar om vårt fossilberoende.

Extremvädren som kommer med klimatförändringarna kostar både människoliv och ekonomiska förluster genom förstörda skördar och skogar. Dessutom räknar forskare med att vi inom ett eller två decennier kommer att ha uppåt en miljard klimatflyktingar då stora delar av jorden blir obeboelig (att jämföra med dagens flyktingkris som uppgår till knappt nittio miljoner människor).

Samtidigt som lösningen är så självklar drar samhällets politiska och ekonomiska krafter åt fel håll och allt tyder på att vi håller på att förvärra och eskalera krisen långt bortom de mest pessimistiska prognoserna. De höga priserna på fossila bränslen har givit oljebolagen rekordvinster och de genomför nu en expansion av oanade dimensioner: de största olje- och gasföretagen planerar att spendera mer än 932 miljarder dollar de närmaste åtta åren på nya gas- och oljefält.

Det är hög tid att vi lyssnar på vetenskapen. Vad är vitsen med att bekosta dyr forskning om vi sedan ignorerar resultaten? Visst kommer omställningen att bli kännbar: vi kanske får semestra i Tranås istället för i Turkiet, vi kanske får cykla, samåka eller färdas kommunalt till jobbet, vi kanske får sänka värmen inne och ta på oss en extra tröja, vi kanske får reparera istället för att köpa nytt, vi kanske får äta grönsaksgryta istället för fläskfilé på fredagarna. Men det är ett billigt pris för att undvika det Ragnarök som väntar redan inom några få decennier om vi underlåter att agera.