Om vi vetat hade vi inte sagt ja till Senior

När beslut ska fattas är det av största vikt att all nödvändig information presenteras, skriver Camilla Cederlöf (L, med anledning av Senior Materials etablering i Eskilstuna.

När beslut ska fattas är det av största vikt att all nödvändig information presenteras, skriver Camilla Cederlöf (L, med anledning av Senior Materials etablering i Eskilstuna.

Foto: Pressbild/Henrik Holmberg

Insändare2024-09-21 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nog inte undgått någon vilket motstånd och vilken oro som finns bland invånare i Eskilstuna med omnejd kring de utsläpp som Senior Materials har fått tillstånd att göra. Oron grundar sig i att metylenklorid är ett hälsofarligt klorerat lösningsmedel, den enorma kvantiteten av utsläppen samt oron för att det finns brister i de underlag som bolaget presenterat och som ligger till grund för dispens och miljötillstånd.

Uppenbart är att Eskilstunas attraktivitet sjunker och vi riskerar att förlora enormt på att bli förknippad som ”giftstaden”. Det är rimligt att förvänta sig en påverkan på befolkningsutvecklingen och särskilt inom vissa grupper som har stor betydelse för vårt befintliga näringsliv. Riskerna med påverkan på kommunens ekonomi, kommunkoncernens ekonomi och näringslivsklimatet kan inte underskattas.

Kommunens trovärdighet avseende våra höga ambitioner avseende miljö, klimat, näringslivsklimat och attraktivitet står på spel. Ingen kan i dagsläget garantera att utsläppen inte riskerar att leda till hälsorisker för boende och arbetande i Eskilstuna.

Att säkerställa att utsläppens påverkan på hälsa, miljö och klimat inte medför risker är naturligtvis det viktigaste. Vi måste också säkerställa att en liknande situation aldrig uppkommer igen. Jag kommer därför på nästa kommunfullmäktige, den 10 oktober, fråga Jimmy Jansson (S) följande frågor: 

  • Hur många ton CO2e motsvarar etableringen och hur ska dessa kompenseras för att nå målen i kommunens klimatprogram?
  • Vilka utredningar och förändringar i arbetssätt kommer utföras för att säkerställa att de konsekvenser som markförsäljningen till Senior Materials medför aldrig någonsin riskerar hända igen?

När beslut ska fattas är det av största vikt att all nödvändig information presenteras inför att beslut skall tas. Om redogörelsen är bristfällig kan felaktiga beslut tas, som får förödande konsekvenser – som i fallet med Senior Materials.

Jag var personligen inte med och fattade beslutet om markförsäljningen men Liberalerna var det och vi sa "ja", precis som alla andra partier i kommunfullmäktige. Det ska dock tilläggas att om vi hade haft vetskap om att de tänkta utsläppen skulle ske, hade vi inte sagt ja till markförsäljningen.

Elektrifiering är viktig, jobbtillfällen med – men inte till vilket pris som helst.