Ombyggd gata ger svårare snöröjning

Insändarskribenten är inte nöjd med bygget av cykelbana på Dalgången i Skiftinge.

Insändarskribenten är inte nöjd med bygget av cykelbana på Dalgången i Skiftinge.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-05-11 08:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gillar cykelbanor men när jag ser hur de håller på och bygger cykelbana på Dalgången i Skiftinge undrar jag vad som pågår. Jag har bott i området sedan det öppnades 1975 och har aldrig upplevt något problem med trafiken på Dalgången där hastigheten är begränsad till 30 km/h.

På försommaren 2022 började man gräva upp de tre anslutande gatorna. Därefter göt man en betongplatta på varje gata och på denna platta göt man fast kantstenar av granit vinkelrätt över vägen. Allt för att skapa gupp för dem som ska ut på Dalgången.

Nästa moment var att bredda Dalgången och sedan begränsa körbanans bredd genom att ”klistra” dit 10-15 cm höga betongkanter. På med bärlager och asfalt snyggt och bra, fast inte riktigt bra utan man skar bort lite asfalt i svängar och i dessa svängar lägger man dit små gatstenar för att det väl ska bli estetiskt tilltalande. Dessa stenar är också väldigt bra och lämpliga att kasta med för ligister. 

Betongkanterna försvårar rationell snöröjning. Normalt sett är det en entreprenör som röjer cykelbanorna tidigt. Därefter kommer snöröjarna för de vanliga vägarna. Detta innebär att väghållaren kommer att ploga upp snön på cykelbanan, den är visserligen 3,5 m bred men ändå.

Jag skulle vilja träffa den ansvariga på plats där personen ifråga kan försvara/förklara utformningen av cykelvägen och att personen kan upplysa om vad denna cykelväg har kostat.

Jag anser att man har kunnat bredda Dalgången och asfalterat den och avgränsat cykelbanan med en vit kantlinje. En sådan cykelbana hade blivit både bättre och avsevärt mycket billigare och snöröjaren kunde röja allt vid samma tillfälle.