Öppet brev till (S) i Flen

Vad har Socialdemokraterna i Flens kommun emot Malmköping? Det undrar Björn Olsson i ett öppet brev. Bilden är från Storgatan i Köpingen och tagen i ett annat sammanhang.

Vad har Socialdemokraterna i Flens kommun emot Malmköping? Det undrar Björn Olsson i ett öppet brev. Bilden är från Storgatan i Köpingen och tagen i ett annat sammanhang.

Foto: David Gagnert

Insändare2024-03-21 11:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var på senaste fullmäktigemötet för att prata för mitt medborgarförslag, som gällde planering av mark i Malmköping för flerfamiljsboende. Bakgrunden till mitt förslag, som jag skickade in för ett år sedan, är att det saknas bra bostäder, lägenheter, för äldre i köpingen.

Det är många äldre som sitter i sina hus, ensamma eller par, och som gärna skulle vilja komma loss och flytta in i en lägenhet. Helst centralt belägen och med bra utrymmen med tanke på den dag man kan komma att behöva hemtjänst.

I mitt förslag hade jag angett fem eller sex tänkbara tomter. Tomter som fastighetsbolaget ratat för ett nytt äldreboende. I svaret från kommunstyrelsen fanns inte mina tänkbara tomter nämnda utan där fanns några andra. Trumpeten 1, i höstas tänkt för ett LSS-boende, Kovan 14, gruppboendet som brändes och sedan revs av ägaren och Malmagatan 13.

Trumpeten 1, planlagt för flerfamiljsboende, såldes av fastighetsbolaget i februari! Kovan 14, ägs av ett bolag inom SBB-koncernen. Där blir det troligen aldrig något nytt byggt. Tomten som är kvar i dagsläget är alltså Malmagatan 13. 

I omröstningen om mitt förslag röstade alla närvarande (38 stycken) för att det ansågs besvarat. I röstningen om attsats nr 2, där det föreslogs att resurser ska tillsättas för att arbeta med planläggning av mark röstade 26 ledamöter Ja och 12 Nej. De 12 är (S) i Flen. Alla andra partier röstade alltså Ja. Min undran är nu – vad har S emot Malmköping?

Inför valet 2022 gick (S) ut och pratade om att kommunen behöver en ökad inflyttning, en sak som man upprepade i början på det här året och då tillsammans med C. Jag är också fullt medveten om att vi behöver nya kommuninnevånare, men var ska de bo? Tiderna är ju inte de bästa för att bygga med tanke på ekonomin.

Jag, liksom många av mina vänner i seniorgruppen vill inte flytta från Malmköping. Här har vi vårt sociala nätverk och känner oss trygga. Vi skulle gärna sälja om det fanns något bra att flytta till. I mina kontakter med samhällsbyggnadsnämnden har jag fått veta att det tar cirka 4-5 år att planlägga ny tomter. Då kanske det är dags att sätta igång nu!