Oppositionen – ta rygg på Palme

Insändare 10 juni 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skarpa ordalag gör statsministern ett utfall mot den svenska riksdagen och kräver att bli åtlydd, det är inte demokrati. En misstroendeförklaring är en i regeringsformen grundlagstiftad rättighet som är tänkt att fungera som ett skydd för demokratin.
Det kan straffa sig att mästra, personligen röstar jag på ett annat parti till hösten. Oavsett hur det nu går blir vi medlemmar i Nato. I stället skulle regeringen kunna bjuda in till avskedskalas för justitieministern, det är realpolitik. 

Risken finns att historien upprepar sig. I regeringen Fälldin fanns 1981-82 en försvarsminister, Torsten Gustavsson centerpartist som gjorde ett antal uttalanden som väckte uppseende. Hans uttalande ”Även om vi betraktar oss som neutrala, så vet vi var vi hör hemma.” Det fick Palme att gå i taket trots att han kände till hur rätt försvarsministerns uttalade var. 

Palme önskade att Fälldin skulle ta avstånd från påståendet enligt riksdagens protokoll 1981/82 : 17. Senare i protokollet sägs att Palme ansåg att landets försvarsminister blir till driftkucku här hemma och utomlands..Vidare citat ”jag känner inte herr Gustavsson, men man säger att det är en snäll och hygglig människa... ”det är statsministern som utser och bestämmer om de skall sitta kvar”.   

I samband med Palmes medverkan i demonstrationen mot USA reagerade Nixon. Då kallade Palme i hemlighet och utan protokoll till sig bland annat ÖB general Synnergren för att Sverige skulle ordna att vi fick behålla så bra kontakt som möjligt, smörja helt enkelt. Så hemlighölls neutraliteten.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Eskilstunapolitiker blev vittne till knivdådet i Almedalen – stod tio meter bort: "Det är fruktansvärt"

Eskilstunapolitiker blev vittne till knivdådet i Almedalen – stod tio meter bort: "Det är fruktansvärt"

Insändare: Sverige i världstopp för barnfamiljer

Sverige i världstopp för barnfamiljer

Jesper Bengtsson: Demokrati och yttrandefrihet mår inte bra av ett samtal där alla är överens hela tiden

Demokrati och yttrandefrihet mår inte bra av ett samtal där alla är överens hela tiden

Insändare: Det finns bättre sätt att tacka Sörmland, kungen

Det finns bättre sätt att tacka Sörmland, kungen

Catarina Nitz: Min hyllning till politikern som attackerade mig på stan och kallade mig tant: ✓Raggningsrepliken✓Bag-in-box✓Respekt

Profilbild
Visa fler