Orättvisa råder på bostadsmarknaden

Vi är många i Eskilstuna som bor i 21.000 hyreslägenheter. Man är emot höga hyror i nyproduktion och efter renoveringar och mot försäljning av allmännyttans äldre bestånd, skriver Lars-Evert Jonsson.

Vi är många i Eskilstuna som bor i 21.000 hyreslägenheter. Man är emot höga hyror i nyproduktion och efter renoveringar och mot försäljning av allmännyttans äldre bestånd, skriver Lars-Evert Jonsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-09-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bo-orättvisan. Var temat då Hyresgästföreningen inbjöd till en manifestation på Strömsholmen lördagen den 3 september. Tyvärr var det glest med åhörare. Samtliga politiska partier var inbjudna och utfrågades av en moderator från Hyresgästföreningen. Centerpartiet och Liberalerna uteblev! Vänsterpartiet och Miljöpartiet visade tydligast att man står på de boendes sida, det vill säga de boende som valt att hyra sin bostad.

Vi är många i Eskilstuna som bor i 21.000 hyreslägenheter. Man är emot höga hyror i nyproduktion och efter renoveringar och mot försäljning av allmännyttans äldre bestånd. Socialdemokraterna försvarade och förklarade den nuvarande hyresnivåerna som en följd av höga kostnader och uteblivet statligt investeringsstöd och överföringen av överskottsmedel från Eskilstuna kommunfastigheter till kommunkassan som laglig. Moderaterna framstod i stark kontrast till alla övriga medverkande och påstod att höga hyror är självklara i nuvarande situation på bostadsmarknaden. Samhällets skyddsnät av olika slag finns för att hjälpa alla som inte har råd med de höga hyrorna. Fortsatt försäljning av allmännyttans kan förväntas och behovet av byggandet av hyresrätter börjar avta. 

Personligen undrar jag hur staten ska kompensera hyresgästerna för ökade elkostnader, som man gjort och lovat fortsätta att göra för de som äger sina bostäder? Detta utöver de 30 miljarder som subventioneras på annat sätt. Valet stundar och det är lätt, om man tycker att orättvisa råder på bostadsmarknaden.